ZAKHORLOGE Hubert Amsterdam Ca. 1695

Horloges

M&R235

 

ZAKHORLOGE
Gesigneerd: Hubert Amsterdam
Circa 1695
Holland

Uurwerk
Messing vuurvergulde platine-uurwerk met gaandwerk op spillegang met regelbare balans. Het gaandwerk van het zakhorloge wordt door een veerton met snek voorzien van ketting aangedreven. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden. De balanskloof op de achterplatine is ajourgezaagd en gegraveerd. Het verzilverde wijzerplaatje dient voor de réglage van het gaandwerk. De achterplatine is voorzien van de gegraveerde signatuur Hubert Amsterdam.

Wijzerplaat
De ronde, champlevee zilveren wijzerplaat van het zakhorloge is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische vijfminuutgetallen en streepjes voor de overige minuten. Boven de XII wordt de datum aangegeven. De blauwstalen wijzer geeft de minuten aan. De uren worden aangegeven al naar gelang het dag of nacht is door de zon of de maan in de bovenste helft van de wijzerplaat. De onderste helft van de wijzerplaat is fraai gegraveerd in krullend bladmotief en tevens is hier de signatuur: Hubert aangebracht.

Kast
Het horloge zit in een gladde zilveren kast. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een zilveren lunet, met aan de onderkant een sluiting waarmee de kast geopend wordt. Als deze kast geopend is, kan men met het schuifje bij de 30 het uurwerk uit de kast draaien. Boven op het horloge is een ring aangebracht waar het horloge aan opgehangen kan worden. De buitenkast is vervaardigd van zilver.

Loopduur 24 uur.

Diameter 48 mm.
Dikte 32 mm.

Literatuur:
– Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 62.
– De Stikkelbroeck Collectie, pag. 58 en 134/135

Hubert.
De familie Hubert waren als refugiés afkomstig uit Rouen. Ze vestigden zich in Amsterdam en waren gedurende enige generaties beroemde horlogemakers te Amsterdam.

Lees meer Neem contact op