RIJTUIGHORLOGE George Prior London 11773 Ca. 1817

Horloges

M&R231

 

RIJTUIGHORLOGE VOOR DE OOSTERSE MARKT
Gesigneerd: George Prior London 11773
Circa 1817
Engeland

Uurwerk
Platine-uurwerk met gaandwerk op spillegang met balans. Het rijtuighorloge heeft slagwerk dat Petite Sonnerie slaat, d.w.z. op de hele uren het aantal uren en op de kwartieren alleen het aantal kwartieren op een bel. Het gaandwerk wordt door een veerton met snek voorzien van ketting aangedreven. Het slagwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton. De beide veren worden aan de achterzijde opgewonden. De balanskloof op de achter¬platine is ajourgezaagd en gegraveerd. Het uurwerk wordt beschermd door een messing vergulde stofkap. Het verzilverde wijzerplaatje dient voor de regulage. De stofkap en de achterplatine zijn voorzien van de gegraveerde signatuur George Prior London 11773.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat van het rijtuighorloge is voorzien van zwarte Turk¬se uurcijfers en Turkse vijfminuten cijfers en een rand met puntjes voor de minuutaanduiding. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. In het centrum van de wijzerplaat is de signatuur George Prior London aangebracht.

Kast
De vuurvergulde zilveren kast is rondom ajourgezaagd en gegraveerd in bloem- en bladmotief. Bij de 6 is een landschapje gegraveerd en de achterzijde wordt versierd met een bloemenvaas. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een lunet, met aan de onderkant een sluiting waarmee de kast geopend wordt. Als deze kast geopend is, is er een haakje zichtbaar waarmee het uurwerk uit de kast gedraaid kan worden. Bij de III is een knopje Silent/Strike aangebracht waarmee men het slagwerk uit kan zetten. Aan de binnenzijde van de kast is de bel bevestigd en aan de achterzijde wordt het horloge opgewonden. Boven op het horloge is een ring aangebracht waar het horloge aan opgehangen kan worden. De buitenkast is van vuurverguld zilver vervaar¬digd en is voorzien van ajourgezaagde randen in bladmotief. De binnenzijde van de buitenkast is voorzien van de zilverkeurmerken van o.a. Londen en de kast kan gedateerd worden omstreeks 1817. Tevens zijn de initialen van de maker van de kast I . R aangebracht.
Loopduur 30 uur
Diameter 8,5 cm.
Diameter buitenkast 10 cm.

Literatuur
– G.H. Baillie, Watchmakers & Clockmakers of the World, blz.258.
– P.T. Priestley, Watch case makers of England, blz. 86 en 118.

Prior
George Prior was een zoon van John Prior, een uurwerkmaker uit Nessfield. Hij werd geboren in 1782 in Nessfield en was later werkzaam in London. Hij was werkzaam van 1793 tot circa 1830 en was befaamd om zijn horloges die hij maakte voor de Turkse markt. Hij ontving twee keer een Award van de Society Arts.

I . R
John Radcliffe, Prujean Square.

Lees meer Neem contact op