SÄULENUHR Matthias Hünetiz Pragensis, Hamburgi fecit 1660 Duitsland

Renaissance klokken

M&R211a

SÄULENUHR
Gesigneerd Matthias Hünetiz Pragensis, Hamburgi fecit 1660
Duitsland

Uurwerk
Uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van uurslagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit slaat op een bel en een kwartierslagwerk dat het aantal kwartieren slaat op twee bellen. De bellen zitten aan de onderzijde van het uurwerk gemonteerd. Het gaand-, uurslag-, en kwartierslagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek.

Wijzerplaat
De klok is aan alle zijden voorzien van wijzerplaten en aanduidingen. De voorzijde is voorzien van een wijzerplaat voor de tijdsaanduiding en heeft een cijferring met Romeinse uurcijfers, Arabische vijfminuten-getallen, Romeinse kwartiercijfers en streepjes voor de overige minuten. De wijzerplaat aan de linkerzijde geeft de datum aan met Arabische cijfers en de wijzerplaat aan de rechterzijde heeft een 24 uurs-indeling in twee keer I – XII. Het schuifje boven de cijferring dient voor de reglage van het gaandwerk. De drie zilveren cijferringen zijn allen voorzien van blauwstalen wijzers en een contra-gegraveerd centrum in bloemmotief. De achterzijde is voorzien van twee zilveren slagwerkindicatie wijzerplaatjes voor het uurslagwerk en het kwartierslagwerk, elk voorzien van een blauwstalen wijzertje. Hier bevinden zich tevens de drie opwindgaten en de gegraveerde signatuur Matthias Hünetiz Pragensis, Hamburgi fecit 1660.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing en is in zijn geheel versierd met geciseleerde en ajourgezaagde, gegraveerde versieringen in diverse motieven, zoals acanthusbladeren en gevleugelde engelenkopjes. Op de kast staat een zuil. De zuil is vervaardigd van geblauwd staal en door de zuil loopt het mechaniek dat de bol op de zuil doet draaien. Om de zuil loopt spiraalsgewijs een opengewerkt lint met reliëfmotieven. Het zijn de motieven van de halsketen van de ridderorde van het Gulden Vlies, in elkaar grijpende brandende vuurstenen en tegen elkaar aan slaande vuurijzers. De bol op de zuil geeft de schijngestalte van de maan aan. De dagzijde is verguld en de nachtzijde is vervaardigd van geblauwd staal. Om de bol loopt een zilveren band met Arabische cijfers en een vaste stalen wijzer geeft de maandatum aan. De bol wordt bekroond door een pinakel. De voet is rondom voorzien van ajourgezaagde klankgaten voor de bellen. Het geheel staat op vier verzilverde klauwpootjes.

Loopduur: 24 uur

Hoogte 74 cm.
Breedte 19 cm.
Diepte 19 cm.

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 299.

Hünetiz
Matthias Hunetiz, oorspronkelijk uit Praag, was werkzaam in Hamburg omstreeks 1660.

Lees meer Neem contact op