SCHEEPSCHRONOMETER Arnold & Dent, 84, Strand London No. 848 Ca. 1836

Chronometers

M&R160

SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Arnold & Dent, 84, Strand London No. 848
Circa 1836
Engeland

Uurwerk
Platine uurwerk met Earnshaw-echappement, chronometergang met compensatie-balans. De balans is voorzien van compensatieschroeven, die samen met de cilindrische spiraal zorgen voor een zeer nauwkeurige tijdsaanduiding. De klok wordt aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en streepjes voor de minuten. De kleine cijferring boven in het centrum geeft de gangreserve van 0- 48 uur aan en de cijferring aan de onderzijde dient voor de seconde aanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. Alle wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd en de uurwijzer heeft het spademodel. De signatuur Arnold & Dent, 84, Strand London No. 848 is in het centrum van de wijzerplaat aangebracht.

Kast
De uurwerkkast is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kist. De uurwerkkast is, net als de ophanging, het beslag en de handvaten van messing vervaardigd. In de rechter bovenhoek van de kist, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. In de linker bovenhoek is een transportschroef bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastgezet. Als de kist gesloten is kan de bovenkant van het deksel opgelicht worden zodat men kan zien hoe laat het is zonder de kist te hoeven openen. Op de voorzijde van het deksel is een cartouche aangebracht met daarop de nummering 848.

Gangduur 48 uur
Afmeting 14,5 x 14,5 x 14,5 cm.

Literatuur
-T. Mercer, Chronometer Makers of the World, blz. 99.
– Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World. Blz. 22.
– Vaudrey Mercer, John Arnold & Son. Blz. 1, 22, 23, 248 en 249.

Arnold & Dent
John Roger Arnold en Edward John Dent, 84, Strand London. E.J Dent kwam in 1830 bij Arnold werken en hun samenwerking duurde tot 1840. Ze maakten diverse chronometers.

Lees meer Neem contact op