SCHEEPSCHRONOMETER Parkinson & Frodsham Change Alley London No. 3196 Ca. 1860

Chronometers

M&R160

SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Parkinson & Frodsham Change Alley London No. 3196
Circa 1860
Engeland

Uurwerk
Chronometer met platine uurwerk met Earnshaw-echappement, chronometergang met compensatie-balans. De balans is voorzien van compensatie-schroeven. De cilindrische spiraal is van geblauwd staal vervaardigd. Het gaandwerk wordt aangedreven door veer in een veerton uitgerust met snek en ketting en deze wordt aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en streepjes voor de minuten. Boven in het centrum is een kleine cijferring ‘up/down’ aangebracht voor de gangreserve en loopt van 0 tot 56. Onder in het centrum bevindt zich de cijferring voor de secondeaanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. Tevens is het nummer 3196 hier aangebracht. Alle wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De signatuur Parkinson & Frodsham Change Alley London is in het centrum van de wijzerplaat aangebracht.

Kast
De uurwerkkast is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kist. De uurwerkkast is, net als de ophanging, het beslag en de handvaten van messing vervaardigd. In de rechter bovenhoek van de kist, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. Rechts onderin is een transportschroef bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastgezet. Als de kist gesloten is kan de bovenkant van het deksel opgelicht worden zodat men kan zien hoe laat het is zonder de kist te hoeven openen. Op de voorzijde van het deksel is een benen cartouche aangebracht met daarop het nummer 3196. Op de bovenzijde van de kast is een messing plaatje ter versiering ingelegd.

Loopduur 56 uur
Afmeting 16 x 15,5 x 15,5 cm.

Literatuur
T. Mercer, Chronometer Makers of the World, blz. 215 en 216 .

Parkinson & Frodsham
Parkinson & Frodsham was een samenwerking met William Parkinson en William James Frodsham. Het bedrijf bevond zich o.a op 4 Change Alley, Cornhill. Het werd opgericht in 1801 en bestond nog tot 1947. Ze werden beiden lid van de Clockmakers Company in 1802, W.J. Frodsham werd Master in 1836 en 1837. Twee van hun chronometers werden meegenomen op de Nothern Expedition in 1818 om de noord-west passage in de pacific te vinden. Andere chronometers gingen mee op andere avonturen. Vier van de 10 kinderen van Frodsham werden leerling in het bedrijf. Het bedrijf maakt o.a ook horloges, nautische instrumenten, deckwatches en regulateurs. W.J Frodsham stierf in 1850, Parkinson in 1842.

Lees meer Neem contact op