STAANDE KLOK Fromanteel & Clarke Ca. 1695

Staande klokken

M&R2

STAANDE KLOK
Gesigneerd: Fromanteel & Clarke
Circa 1695
Nederland

Uurwerk
Het platine- uurwerk van deze schitterende staande klok heeft messing raderen en stalen assen en wordt aangedreven door een gewicht. Het gaandwerk heeft een ankergang met secondeslinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk dat wordt aangedreven door gewichten. Dit wekkerwerk is aan de rechter bovenzijde van het uurwerk geplaatst. De gewichten zijn vervaardigd van lood en zijn bekleed met messing.

Wijzerplaat
De vierkante messing wijzerplaat – met de afmetingen 284 x 284 mm.  is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding en minutenstreepjes voor de overige minuten. De halve uren worden aangeduid door gegraveerde zwart ingelakte versieringen tussen de uurcijfers. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal en achter de wijzers is de verzilverde wekkerschijf geplaatst. Deze is voorzien van Arabische cijfers. Het centrum van de wijzerplaat is gematteerd. In het centrum wordt bij de VI de datum aangegeven. Om de datumaanduiding is ter versiering een gravure in krulmotief aangebracht. In het centrum van de wijzerplaat, bij de XII, bevindt zich een kleine verzilverde cijferring. Deze cijferring dient voor de seconde-aanduiding en is voorzien van Arabische cijfers en een blauwstalen secondewijzertje. De opwindgaten zijn in het cen¬trum ter hoogte van de III en de IX geplaatst. Onder in de cijferring tussen de VII en de V staat de signatuur van de meesteruurwerkmakers Fromanteel & Clarke gegraveerd. Rond de cijferring zijn vier gegoten versieringsornamenten gemonteerd voorstellende twee cherubijntjes die een kroon dragen. Het geheel wordt omlijst door een gegraveerde sierrand in krulmotief.

Kast
De eikenhouten kast van deze staande klok van Fromanteel & Clarke is gefineerd met notenhout. De voet is voorzien van geprofileerde randen. De recht¬hoekige deur in de romp is voorzien van een geprofileerde lijst en heeft een ovaal slinger¬venster, dat omlijst wordt door een notenhouten lunet met snijwerk. Boven de fries is een lijstenpartij aangebracht. De klok wordt bekroond met houtsnijwerk in de vorm van acanthusbladeren. De zijkanten zijn voorzien van houtsnijwerk dat dienst doet als klankgat. Aan beide zijkanten van het deurtje voor de wijzerplaat en aan de achterzijde zijn getorste zuilen aangebracht. De kast rust op bolpootjes.

Loopduur: 8 dagen
Hoogte: 225 cm.
Diepte: 30 cm.
Breedte: 47 cm.
Literatuur

– Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300. blz. 71.
– J. Zeeman, De Nederlandse staande klok, blz. 462 en 465.
– H. Vehmeyer, Antieke uurwerken, een familieverzameling, blz. 603.

Fromanteel & Clarke
Ca. 1694-1722 Amsterdam (London). Fromanteel & Clarke associeerden zich mogelijk al in 1694, maar in elk geval voor 1696. Het bedrijf was gevestigd aan de Vijgendam. Fromanteel overleed in 1703, maar de naam bleef in gebruik tot 1722. In dat jaar associeerde Clarke zich met Roger Dunster en het bedrijf heette vanaf dat moment Clarke & Dunster. Deze naam bleef vermoedelijk in gebruik tot 1747, het sterfjaar van Roger Dunster.

Fromanteel
Ahasueres II Fromanteel werd geboren in 1640 in London. Hij werd gedoopt op 16 februari 1640 in de Hollandse kerk te Londen. Eerste leertijd had hij bij Simon Bertram, daarna ging hij voor 7 jaar in de leer bij Lionel White. Vanaf 6 juli 1663 tot 1685 was hij Vrijman en lid van de Clockmakers Company. Op 22 september 1663 nam hij zijn zoon Daniel voor 7 jaar in de leer. In 1668 nam hij George Johnson in de leer en in 1677 William Neighbour. In september 1681 was hij samen met zijn broer Johannes gevestigd aan de Vijgendam in Amsterdam. Deze zaak was waarschijnlijk meer een verkoopvesti¬ging met reparatiefaciliteiten; er werden geen klokken gemaakt. Vanuit Londen importeer¬den zij de complete werken met wijzerplaat en al. Daar of in Amsterdam kwam de signatuur erop. De kast werd meestal betrokken van een Hollandse meubelmaker. Johannnes overleed kort voor 1692. In 1693 maakte Ahasueres II een kostbare klok voor de Koningin van Denemar¬ken. Vermoedelijk in 1694 maar in ieder geval voor 1696 associeerde hij zich met zijn schoonzoon Christopher Clarke onder de naam Fromanteel & Clarke. Hij overleed in 1703 in Amsterdam en werd er begraven op 15 oktober 1703.

Clarke
Christopher Clarke werd geboren in 1668. Hij huwde met Anna Fromanteel in 1694. Hij associeerde zich voor 1696, vermoedelijk al in 1694 met Ahasueres Fromanteel, zijn schoonvader. Werkplaats aan de Vijgendam. In 1704 maakten Christopher Clarke en zijn vrouw Anna een testament, waarin ze Abraham Fromanteel ‘livingue in England’ benoemen als voogd voor hun kinderen, voor het geval ze beiden zouden komen te overlijden. Na de dood van Fromanteel blijven de klokken gesigneerd: Fromanteel & Clarke. In 1722 associeert hij zich met Roger Dunster. De naam van de firma wordt dan Clarke & Dunster. In 1730 keert hij naar Londen terug waar hij in 1734 overlijdt.

Lees meer Neem contact op