STAAND KLOK MET KWARTIERSLAG-CHIME Pieter Klok Amsterdam Ca. 1695

Staande klokken

M&R7

STAAND HORLOGE MET KWARTIERSLAG-CHIME
Gesigneerd: Pieter Klok Amsterdam
Circa 1695
Holland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien gaand-, uur-, en kwartier slagwerk, ook wel chime genoemd. Elk kwartier speelt het aantal kwartieren met 6 hamers op 6 bellen, op het uur gevolgd door het uurslagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. De drie aparte raderwerken voor het gaand-, slag- en speelwerk worden ieder door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De vierkante messing grondplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en een rand met minuutstreepjes. De kwartieren worden aangeduid door streepjes, waarbij de streepjes van de halve uren doorlopen in een gegraveerde en zwart ingelakte versieringen tussen de uurcijfers in. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat waar zich 2 geblauwd stalen ajourgezaagde wijzers bevinden wordt boven de VI de datum aangegeven en onder de XII bevindt zich de seconde cijferring. De drie opwindgaten voor het gaand-, speel- en slagwerk zijn boven de III, VI en de IX geplaatst. In de cijferring tussen de VII en de V is de signatuur Pieter Klok Amsterdam gegraveerd. Rondom de cijferring zijn in de vier hoeken messing gegoten versieringsornamenten met een mannelijk getooid figuur gemonteerd. Tussen deze ornamenten zijn op de grondplaat versieringen gegraveerd.

Kast
De eikenhouten kast is gefineerd met notenhout. De rechthoekige deur in de romp is voorzien van een geprofileerd lijst en heeft een ovaal slingervenster, dat omlijst wordt door een glad, bol houten lunet. De fries en de beide zijkanten zijn voorzien van ajourgezaagde klankgaten voor de bel, die aan de binnenkant bekleed met zijn met stof/zijde. Zowel de deur aan beide zijde en de twee hoeken worden geflankeerd door twee rechte zuilen met messing basementen en messing kapitelen. De gehele kast met geprofileerde voet rust aan de voorzijde op twee bolpootjes, aan de achterzijde op twee rechte pootjes.

Loopduur  8 dagen

Hoogte   214 cm.
Breedte    50 cm.
Diepte   26.5 cm.

Literatuur
– E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 71.
– J. Zeeman, De Nederlandse staande klok, blz. 469.

Klok (Klock of Clock)
Pieter Klok werd in 1665 in Uithoorn geboren. Hij vestigde zich voor 1700 in Amster-dam. Aanvankelijk had hij zijn werk¬plaats aan het Singel. Op 27 juli 1703 woonde hij in de Kalverstraat en in datzelfde jaar trouwde hij Maria Kramer, afkomstig uit Uithoorn. In 1704 beoordeelde hij een speelwerk van Cornelis van de Bergh en bevestig¬de, dat het aan alle eisen voldeed. In 1716 verzocht de Amsterdamse magistraat hem een lijst op te stellen van prominente uurwerkmakers in die stad, het zogenaamde Derde Register van Goede Mannen. Steven Huygens had al in 1704, waar de naam van Pieter Klock in voorkomt, en 1710 zo’n lijst samengesteld. Naast klokkenmaker was hij ook schilderijenhandelaar. Uit een advertentie van 12 augustus 1741 blijkt, dat zijn zaak (waarin op dat moment ook zijn zoon Martinus werkzaam was) is gevestigd in de Kalverstraat tussen de Osjesweg en de Heiligenweg. In 1742 woonde Pieter Klock bij zijn zoon in huis. Hij stierf in 1744 in Amsterdam.

Lees meer Neem contact op