STAANDE KLOK van Isaac Hasius Haarlem Ca. 1690 Holland

Longcase clocks

M&R2

STAANDE KLOK
Gesigneerd: Isaac Hasius Haarlem
Circa 1690
Holland

Uurwerk
Verfijnde stMessing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren en de kwartieren. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden door met messing bekleed loden gewichten aangedreven.

Wijzerplaat
De vierkante messing grondplaat van deze staande klok is bekleed met fluweel en is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een rand met minuutstreepjes. De kwartieren worden aangeduid door streepjes, waarbij de streepjes van de halve uren doorlopen in een gegraveerde en zwart ingelakte versieringen tussen de uurcijfers in. In het van de wijzerplaat wordt boven de VI de datum aangegeven en onder de XII is de verzilverde secondering aangebracht. Achter de twee messing ajourgezaagde en gegraveerde wijzers is de verzilverde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van zwart ingelakte Arabische cijfers. De opwindgaten zijn ter hoogte van de III en de IX geplaatst. In de cijferring tussen de VII en de V is de signatuur Isaac Hasius Haerlem gegraveerd. Rond de cijferring zijn verzilverd messing gegoten versieringsornamenten in de vorm van engelenkopjes gemonteerd.

Kast
De eikenhouten kast is gefineerd met notenhout. De rechthoekige deur in de romp is voorzien van een geprofileerd lijst en heeft een ovaal slingervenster, dat omlijst wordt door een glad, bol houten lunet. De beide zijkanten zijn voorzien van een rechthoekig venster. Aan beide zijkanten van het deurtje voor de wijzerplaat en aan de achterzijde zijn getorste zuilen aangebracht, die voorzien zijn van geprofileerde houten basementen en kapitelen. De voet is voorzien van geprofileerde randen. De kast rust aan de voorzijde op twee bolpootjes, aan de achterzijde op twee rechte pootjes.

Gangduur: 1 week

Hoogte: 202 cm.
Breedte: 39 cm.
Diepte: 24,5 cm.

Literatuur
– E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 53.
– J. Zeeman, De Nederlandse staande klok, blz. 466.

De maker
Isaac Hasius (1669-1747) Westzaan/Haarlem. De familie Hasius vestigde zich in 1679 in Haarlem. In 1690 werd hij Vrijman van het St. Lucasgilde, waartoe ook de horlogemakers behoorden, te Haarlem. Hij was meerdere malen Hoofdman van het gilde. Hij overleed in 1747 te Haarlem.

Read more Contact us