STAANDE REGULATEUR Georg Wallner in Wien Ca. 1830 Oostenrijk

Staande klokken

M&R1

STAANDE REGULATEUR
Gesigneerd: Georg Wallner in Wien
Circa 1830
Oostenrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op ankergang en slinger met mesophanging. Het uurwerk is voorzien van twee slagwerken die ‘Grande Sonnerie’ slaan op gongen, dat wil zeggen elk kwartier worden de hele uren en het aantal kwartieren geslagen. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren en door middel van een schuifje kan het slagwerk ook uit gezet worden. Het gaand-, uurslag- en kwartierslagwerk worden elk aangedreven door een gewicht.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde cijferring met zwart geëmailleerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding en minutenstreepjes. Boven in het centrum is een secondering aangebracht. Hieronder is de wijzerplaat gesigneerd Georg Wallner in Wien. De uur-, minuut- en secondewijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De opwindgaten van het gaandwerk en de beide slagwerken zijn bij de IX, de VI en de III geplaatst. De cijferring wordt omlijst door een messing vergulde, geguillocheerde ring.

Kast
De grenen kast is met notenhout gefineerd en is aan drie zijden voorzien van glas. De slinger is vervaardigd van hout en de slingerlens van messing. De voorzijde voor de wijzerplaat is tevens deur. De voorzijde van de voet en voor de slinger kunnen als panelen verwijderd worden. De kast is aan de bovenzijde versierd met geprofileerde lijsten.

Gangduur 3 maanden.

Hoogte: 212 cm.
Breedte: 44 cm.
Diepte: 24 cm.

Literatuur
F.H. van Weijdom Claterbos, Viennese Clockmakers and what they left us, blz. 319.

De maker
Georg Wallner was werkzaam in Alsegrund, Wieseng 6, Wenen van 1827 tot 1861.

Lees meer Neem contact op