STAANDE REGULATEUR J.S. Bourdier H.ger Mécanicien A Paris Ca 1813

Regulateurs Staande klokken

M&R1a

STAANDE REGULATEUR
Gesigneerd: J.S. Bourdier H.ger Mécanicien A Paris 1813
Gesigneerd door emailleur: Dub 1059
Gedateerd 1813
Frankrijk

Uurwerk
Deze staande regulateur heeft een messing platine-uurwerk op rustende ankergang met compensatieslinger. Het uurwerk is voorzien van een centrale jaarkalender en equatie. De gridiron compensatieslinger is bovenin voorzien van een stelmechanisme om de klok rechttikkend te maken. In het midden van de slinger bevindt zich een temperatuurwijzer die de afwijking van de standaard temperatuur aangeeft. Dit wordt aangegeven op een schaal van 15-0-15. Hierbij is de tekst Degrés du Cercle gegraveerd. In de stelmoer van de slinger is de fijnregulage aangebracht waarmee men de klok kan afregelen. Op de bodem van de kast is een amplitudemeter aangebracht waarop men de uitslag van de slinger kan aflezen. Dit wordt aangegeven op een schaal van 15-0-15. Hierbij is de tekst Degrés du Cercle gegraveerd. Het uurwerk is voorzien van ‘maintaining power’ en wordt aangedreven door een gewicht.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde cijferring omlijst door een messing vergulde geprofileerde ring. De volgende indicaties worden op de wijzerplaat aangeduid:
Romeinse uurcijfers met op de buitenring vijfminuut- en minuutstreepjes en op de binnenring vijfseconden- en secondestreepjes. De uren en minuten worden geduid met geblauwde stalen wijzers in Breguet-model. De rechte secondewijzer is vervaardigd van staal.
In het centrum bevinden zich de jaarkalender en equatie. In de buitenring wordt de datum en de maand aangeduid met een geblauwde stalen wijzer.
In de binnenring wordt de equatie aangeduid waarbij de afwijking van de zonnetijd in minuten en kwart-minuten wordt aangegeven. De tekst ‘Soleil Retarde’ en ‘Soleil Avance’ staat hierbij vermeld. De equatietijd geduid met een vergulde equatiewijzer met gegraveerd zonnetje. In het centrum is het opwindgat boven de VI geplaatst. In het centrum bevindt zich de signatuur J.S. Bourdier H.ger Mécanicien A Paris 1813. De wijzerplaat is op het contra-emaille gesigneerd door de emailleur Dub 1059.

Kast
De eikenhouten kast van deze staande regulateur is met mahoniehout gefineerd en aan drie zijden van glas voorzien. De voorzijde doet tevens dienst als deur en het glas van de deur is gefacetteerd. Het loden gewicht is in de dubbele achterwand van de kast geplaatst. De voet van de rechte kast is net als de fries voorzien van geprofi¬leerde lijsten.

Loopduur 1 jaar

Hoogte 200 cm.
Diepte 29 cm.
Breedte 51,5 cm.
Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 74.
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 193.
-H.M. Vehmeyer, Clock their origin and development 1320-1880, part II, blz. 890-891.
Bourdier
Jean-Simon Bourdier werd meester in 1787. Hij was werkzaam aan de Quai de l’Horloge omstreeks 1800, Rue Mazarine 1806. Horloger Mécanicien. Rue Saint-Sauveur van 1810 tot 1820. Rue Saint-Denis omstreeks 1830. Hij maakte een pendule met astronomische aanduidingen die een jaar liep zonder dat het opgewonden hoefde te worden. Ook maakte hij een pendule bestemd voor de koning van Spanje. Deze pendule had twee uurwerken, en sloeg de hele en halve uren. In het Conservatoir des Arts et Métiers in Parijs bevindt zich van deze maker een klok met remontoir.
Dubuisson
Dubuisson was emailleur van wijzerplaten en kasten van horloges. Hij was in 1795 werkzaam in de Rue de la Huchette. In de Rue de la Calandre van 1812-1820. Signeerde op het contra-email met Dubuisson.

Lees meer Neem contact op