STRUTKLOK Tho. Cole London Ca. 1850 Engeland

Reisklokken

M&R111

STRUTKLOK
Gesigneerd: Tho. Cole London
Circa 1850
Engeland

Uurwerk
Platine-uurwerk met Engelse ankergang en regelbare balans met spiraalveer. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in veerton.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangeduid met minuutstreepjes. De wijzerplaat is in zijn geheel contra-gegraveerd in krullend bladmotieven. De uur- en minuutwijzer ‘fleur de lys’ zijn van geblauwd staal vervaardigd. Onder de cijferring is de signatuur Tho. Cole London gegraveerd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een glas in een messing verguld en gegraveerd lunet.

Kast
De rechthoekige kast is vervaardigd van verguld messing en is versierd met contra-gravures in bloem- en krullend bladmotief. De hoeken zijn aan de bovenzijde afgerond. Op de achterzijde bevindt zich de opwindvleugel. Om de opwindvleugel is de strut geplaatst die men kan uitklappen en de klok op kan laten steunen. Op de achterzijde bevindt zich tevens een klepje. Dit klepje kan men openen door het aan het knopje weg te draaien. Achter dit klepje bevindt zich de wijzerverzetting, aangeduid met ‘hands’ om de klok op de juiste tijd te zetten. Ook bevindt zich hier de regulage waarmee men de klok sneller of langzamer kan laten lopen, aangeduid met ‘slow’ en ‘fast’. Onderaan de kast bevindt zich een andere strut die uitgedraaid kan worden zodat de klok rechtop kan staan. Aan het gegraveerde oog bovenop de kast kan de klok desgewenst ook opgehangen worden. Dit oog kan worden weggeklapt. Op de achterzijde is de signatuur Tho. Cole London gegraveerd.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 13,8 cm
Breedte 10,5 cm
Diepte 3 cm  (8 cm. strut uitgeklapt)

Literatuur
– B. Loomes, Watch & Clockmakers of the World, blz. 48. (C15)
– J.B. Hawkins, Thomas Cole & Victorian clockmaking, blz. 12 e.v. (I33)

Cole:
Thomas Cole werd in 1800 in Nether Stowey, Somerset, geboren. Hij werd daar op 17 maart gedoopt. Zijn vader, James Cole was waarschijnlijk ook klokkenmaker en getrouwd met Catherine Slocombe. Thomas Cole was de broer van de beroemde klokkenmaker James Ferguson Cole en van Elizabeth. Thomas Cole was de jongste.

In 1813 verdwijnt de familie uit Nether Stowey en het is niet bekend waar ze naar toe verhuisd zijn. James Freguson vestigde zich in 1821 in Londen als klokkenmaker, twee jaar later kwam Thomas naar Londen.
Vanaf 1829 werkten de broers samen op de New Bond Street. Na een paar jaar gingen ze weer uit elkaar. Thomas Cole duikt pas weer in de boeken op in 1838 toen hij op no. 10 Upper King Street Bloomsbury horlogemaker was.
Thomas’ eerste vrouw overleed. Hij trouwde met zijn tweede vrouw Charlotte Boulding op 28 oktober 1841. Charlotte was toen 21. Hun eerste kind Thomas William werd op 13 augustus 1842 geboren. Hierna kreeg het echtpaar nog een zoon en twee dochters.
Vanaf 1851 of 1852 vestigde Thomas Cole zich in zijn laatste werkplaats op no.6 Castle Street Holborn.
Hij werd gekozen voor de Royal Society of Arts op 28 juni 1861 maar hij lijkt er niet op in te zijn gegaan. Hij werd lid van de British Horological Institute waar zijn broer een belangrijke functie had.

Lees meer Neem contact op