TABERNAKEL KLOK Jacob Mayr Augustae Ca. 1695

Specials Tafelklokken

M&R245

TABERNAKEL KLOK
Gesigneerd: Jacob Mayr Augustae
Circa 1695
Duitsland

Uurwerk
Dit uitzonderlijke miniatuur pronkkabinet heeft een messing vuurverguld platine-uurwerk op spillegang en slinger (kuhschwanzpendel). Het uurwerk is bevestigd aan de wijzerplaat. De achterzijde van de wijzerplaat is prachtig omlijst door een ingegraveerde lauwerkrans. Het uurwerk kan geopend worden doormiddel van een klein knopje ter hoogte van de III. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton met snek. Het slagwerk is op sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel. De sluitschijf voor het uurslagwerk op de achterplatine is uitgerust met Arabische uurcijfers en een blauwstalen wijzertje. De achterplatine heeft prachtig gegraveerde bladmotieven. Tevens bevindt zich hier de sierlijk gegraveerde signatuur Jacob Mayer Augustae.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde messing grondplaat is de zilveren champlevé cijferring aangebracht. Deze is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en tussen de uurcijfers is een halfuursaanduiding gegraveerd. De cijferring wordt aan één zijde omrand door een messing vuurvergulde lunet. De binnenste ring is voorzien van gegraveerde streepjes voor de kwartieraanduiding. De uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. Het centrum heeft contragegraveerde motieven. Tevens is hier het signatuur Mayr gegraveerd. Voor de wijzerplaat beweegt zich de slinger.

Kast
De houten kast van deze majestueuze tabernakelklok  is in zijn geheel gefineerd met schildpad en versierd met vuurvergulde zilveren geprofileerde lijsten, ornamentjes en edelstenen. De deurtjes aan de buitenzijde zijn versierd met zuiltjes die zijn ingelegd met de edelsteensoort lapis lazuli en vergulde zilveren ornamenten, in het geheel zijn ze rijkelijk versierd met halfedelstenen en edelstenen o.a. turkoois, amethist en saffier. In de kast zijn aan beide zijden 4 afsluitbare laadjes aangebracht die voorzien zijn van ornamentjes met edelsteen. Aan de binnenzijde van de deurtjes zijn spiegeltjes aangebracht die versierd zijn met vuurverguld zilveren cherubijntjes. In de toogvormige fronton is het uurwerk geplaatst dat wordt geflankeerd door twee zilveren figuren. Hierboven is een torentje geplaatst die bekroond wordt door een engel. De 4 weelderige pootjes zijn vervaardigd van vuurverguld zilver en dragen het palmet ornament.

Herkomst
Mogelijk eigendom geweest van Sophia burggravin en vrouw van Arthur Hill-Trevor de 3e burggraaf van Duncannon (noord Ierland)

Loopduur 24 uur

Hoogte     36 cm
Breedte 26.5 cm
Diepte       15 cm
Literatuur

J. Abeler. Meister der Uhrmacherkunst, blz. 420.
Mayr
Jakob Mayr/Meir werd geboren in 1648. Hij was meester bij het gilde in 1672 en was werkzaam in Augsburg. Hij is overleden in 1714.
Veel van zijn werken zijn bekend en in het bezit van musea en particulieren, zoals bijvoorbeeld een bolvormige klok die op zijn eigen gewicht naar beneden loopt. Ook zijn er klokken van Mayr te vinden British Royal Collection en in de collectie van Hertog Frederik II van Saxon-Gotha-Altenburg

Lees meer Neem contact op