TAFELKLOK Eardley Norton London Ca. 1775

Tafelklokken

M&R23

TAFELKLOK
Gesigneerd: Eardley Norton London
Circa 1775
Engeland

Uurwerk
Deze bijzonder elegante tafelklok is voorzien van messing platine-uurwerk met Graham-gang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de zijkant uit de kast komt. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijkelijk versierd met gegraveerde krulmotieven en de gegraveerde signatuur Eardley Norton London.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met zwart ingelakte cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers en de vijfminuten met Arabische cijfers. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat is boven de VI een datumvenster aangebracht. De opwindgaten bevinden zich bij de III en de IX. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De twee verzilverde cijferringen in de toog zijn voorzien van een gematteerd centrum en een blauwstalen wijzer geplaatst. De linker Strike /Silent dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk en de rechter dient voor de reglage van het gaandwerk. Tussen deze twee cijferringen is de signatuur Eardley Norton London gegraveerd. Op de vier hoeken van de wijzerplaat naast de cijferring zijn messing gegoten ornamenten aangebracht.

Kast
De toogvormige mahoniehouten kast van deze tafelklok is voorzien van een ‘bell-top’. De deur aan de voorzijde en de twee zijkanten zijn voorzien van een toogvormig venster dat gevat zit in een messing sponning. De deur aan de achterzijde heeft eveneens een getoogd venster. Beide zijden hebben een messing handvat. De bovenhoeken van het deurtje aan de voorzijde van de kast hebben ajourgezaagde messing klankgaten. Op de vier bovenhoeken van de kast staan geprofileerde messing knoppen en de bell-top wordt eveneens bekroond door een messing pinakel. Het basement van de klok is geprofileerd en het geheel staat op vier messing voetjes.

Loopduur 8 dagen
Hoogte 48 cm
Breedte 32 cm
Diepte 20 cm

Literatuur: Brian Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the World, blz. 575.

Eardley Norton
Eardley Norton werd geboren in 1728 in Lincolnshire, was werkzaam in London, in 1762 in St John street. Hij werd in 1770 lid van de Clockmakers Company. In 1771 kreeg hij patent op een slagwerkmechanisme voor klokken en een repetitiewerk voor een horloge. Hij is gestorven in 1792.

Lees meer Neem contact op