TAFELKLOK Gille Martinot AParis Ca. 1710

Pendules Tafelklokken

M&R21

TAFELKLOK
Gesigneerd: Gille Martinot AParis
Circa 1710
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met slinger en cycloïdale boogjes. Het kwartier-slagwerk slaat op aanvraag op een bel.

Wijzerplaat
Op de rechthoekige messing vuurvergulde grondplaat is de ronde messing vuurvergulde wijzerplaat gemonteerd. Deze is voorzien van twaalf wit geëmailleerde schildvormige cartouches. Zij zijn voorzien van blauw geëmailleerde Romeinse cijfers en duiden de uren aan. De minutenring is gegraveerd en voorzien van Arabische cijfers. Het centrum van de wijzerplaat is messing vuurverguld en voorzien van een decoratief krulmotief. De wijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Boven de VI bevindt zich het opwindgat. Onder de wijzerplaat is een wit geëmailleerde cartouche bevestigd met de blauw geëmailleerde signatuur Gille Martinot AParis.

Kast
De voorzijde en het basement van de eikenhouten kast zijn bekleed met vuurverguld messing en voorzien van gegoten messing vuurverguld lijstwerk. De beide zijden hebben een venster met een geprofileerde vuurvergulde lijst. De kast is voorzien van een separate vuurvergulde “pet” – die een decoratief lambrequin motief vertoond met daaronder een gegoten rand in bladmotief- en wordt bekroond met een vuurverguld handvat. De wijzerplaat wordt beschermd door een scharnierend vuurverguld glasvenster.
Het geheel staat op vier pootjes.

Gangduur 8 dagen.

Hoogte 35 cm.
Breedte 16,5 cm.
Diepte 11,5 cm.

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pag. 444.

Martinot
Gilles Martinot, geboren in Parijs in 1658, overleden in 1726, zoon van Balthazar Martinot.

Lees meer Neem contact op