TAFELKLOK John Cowell Royal Exchange London Ca. 1760

Tafelklokken

M&R34a

TAFELKLOK
Gesigneerd: John Cowell Royal Exchange London
Circa 1760
Engeland

Uurwerk
Tafelklok met messing platine-uurwerk, spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de onderzijde uit de kast komt. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijkelijk versierd met gegraveerde blad en krulmotieven.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met zwart ingelakte cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers en de vijfminuten met Arabische cijfers. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat is boven de VI een datumvenster aangebracht. De opwindgaten bevinden zich bij de III en de IX. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De twee verzilverde cijferringen in de toog zijn voorzien van een gematteerd centrum en een blauwstalen wijzer geplaatst. De linker Strike /Silent dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk en de rechter dient voor de reglage van het gaandwerk. Tussen deze twee cijferringen staat de signatuur John Cowell Royal Exchange London gegraveerd. Op de vier hoeken van de wijzerplaat naast de cijferring zijn messing gegoten ornamenten aangebracht.

Kast
De toogvormige kast van deze tafelklok met geprofileerde ‘bell-top’ is vervaardigd van eikenhout, gefineerd met gezwart perenhout. De deuren aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van een toogvormig venster. De beide zijkanten zijn elk voorzien van ajourgezaagde klankgaten. De bovenhoeken van het deurtje aan de voorzijde van de kast hebben ajourgezaagde messing klankgaten. De top wordt bekroond met een handgreep. Het basement van de klok is geprofileerd en het geheel staat op perenhouten gezwarte voetjes.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 50 cm
Breedte 27 cm
Diepte 16.5 cm

Literatuur:
Brian Loomes, Watchmakers & clockmakers of the world, blz. 179:

John Cowell London (Royal Exchange) late 18c.

Lees meer Neem contact op