TAFELKLOK MET SPEELWERK Claudius Duchesne Dean Street St Anns So’ho Londini Fecit Ca. 1715

Tafelklokken

M&R18

TAFELKLOK MET SPEELWERK
Gesigneerd Claudius Duchesne Dean Street St Anns So’ho Londini Fecit
Circa 1715
Engeland

Uurwerk
Bijzonder fraaie tafelklok met messing platine-uurwerk, spillegang en slinger, voorzien van speelwerk en slagwerk. Het gaand-, speel-, en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton met snek. Het speelwerk speelt een melodie met 24 hamers op 12 bellen op het hele uur, gevolgd door het uurslagwerk dat de uren voluit slaat op een bel. Men kan kiezen uit twee melodieën die met een schuifje ( I of II ) aan de zijkant van de klok ingesteld kunnen worden. De cilinder kan vervangen worden door een van de 21 cilinders die onder in de kast opgeborgen zitten. Tevens is deze klok voorzien van een slagwerk op aanvraag wat vervolgens de kwartieren en de uren slaat. De kwartieren worden gespeeld door 6 aparte hamers op 6 van de 12 bellen van het speelwerk door een aparte cilinder. Het speelwerk kan men activeren door middel van het touwtje aan de rechterzijde. Het slag en speel werk kan ook uitgezet worden. De achterplatine is gegraveerd in decoratief krullend bladmotief, een masker, twee vogels en een medaillon met een afbeelding van Apollo. Aan de bovenzijde van de platine zijn de speelrol, bellen en hamers van het speelwerk geplaatst.

Wijzerplaat
Toogvormige messing grondplaat met een verzilverde cijferring die voorzien is van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes voor de overige minuten. Tussen de Romeinse uurcijfers is een fleur-de-lys halfuuraanduiding gegraveerd en tussen de Arabische cijfers een ruitvom voor de halve kwartieren. De ajourgezaagde uur- en minuutwij-zers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De drie opwindgaten voor het gaand-, slag- en speelwerk zijn symmetrisch in het gematteerde centrum geplaatst. Boven de VI is een datumluikje aangebracht en achter de wijzers is een opening waarachter zich de slingerverklikker beweegt. In de hoeken van de wijzerplaat zijn vier gegoten messing ornamenten ter versiering aangebracht. De twee ornamenten aan de onderzijde hebben een portret van Chronos en de twee aan de bovenzijde van Diana. De toog is versierd met gegraveerde bladmotieven en heeft een schuifje voor het aan en uitzetten van het slagwerk ( S – N ). De cijferring in het midden dient voor de reglage van het gaandwerk. Onder deze cijferring wordt de maandatum en de schijngestalte van de maan aangegeven. De cijferring aan de linkerzijde geeft de dag van de week aan in het Frans met het bijbehorende symbool. De cijferring aan de rechterzijde geeft in het Frans de maand van het jaar aan met het bijbehorende aantal dagen. De wijzerplaatjes zijn elk voorzien van een blauwstalen wijzertje.

Kast
De ebbenhouten kast van deze schitterende tafelklok met speelwerk  is versierd met messing biesjes. De bell top is voorzien van een fraai ajourgezaagde, gegraveerde en goudgelakte messing rand die dienst doet als klankgat en wordt bekroond door vijf messing finials. Boven op de bell top is een goudgelakt messing plaatje aangebracht met de gegraveerde signatuur Claudius Duchesne Dean Street St Anns So’ho Londini Fecit. Het deurtje aan de voorzijde heeft een toogvormig venster met een messing omlijsting en het venster wordt geflankeerd door zuiltjes, voorzien van messing basementen en kapitelen. Aan de zijkant van de kast is het uur¬werk voor¬zien van fraai ajourgezaagde, gegraveerde en goud gelakte messing klankga¬ten, aan de binnenzijde bekleed met stof. Hierboven is aan beide zijden een handvat geplaatst. De kast staat op vier goudgelakte messing pootjes. De kast heeft een zogenaamde ‘Turn-table’. De voet blijft staat terwijl de klok gedraaid kan worden. In de voet van de kast bevindt zich  een lade met 12 cilinders van het speelwerk. Aan de onderzijde van de turn-table zit eveneens een lade waar nog eens 9 cilinders worden opgeborgen.

Elke cilinder heeft twee melodieën
1. The Rumer / A Minuett
2. Amaible Vainqueur / Saraband
3. A Menuitte / A Menuitte
4. Btitans Strike Home / A Jigg
5. Malborough Health / Richmond Ball
6. doglia Hercules / Bell Piacer Rinald
7. Vna Speranza / Hercules Male lotte
8. A Jigg / Bobing Joan
9. The Dame of Honour / Old Woman poor & blind
10. Boare / Rigadoon
11. O happy happy Groves / A Minuet
12. March des Bostangis / A minuett
13. A Hornpipe / A Hornpipe
14. A Menuette / A Menuett Operadi Hidaspes
15. Tho Jockey Sud me Long / H Loves a Sweet Passion
16. Galloping Nag / A Jigg
17. A Gavot N°1 / A Gavot 2
18. A Trumpitt Minuett / An Air
19. The Marlborough / A minuet
20. Gongia la / Sorte Arminius Hocenon Soche P. fido
21. The Granadeers March / Lelebulero

Loopduur  8 dagen

Hoogte 81 cm
Breedte 38,5 cm
Diepte 29 cm

Literatuur
– B. Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the world, blz. 227.
– R. Barder, The Georgian Bracket Clock 1714-1830, blz. 26, 39, 80, 158.

Claude Duchesne
De herroeping van het Edict van Nantes door Lodewijk XIV in 1685 veroorzaakte een massale toevloed van Hugenoten emigranten uit Frankrijk naar Engeland. Als een religieus tolerant land, met een reeds bestaande gemeenschappen van Hugenoten, was Engeland een natuurlijk toevluchtsoord voor diegenen die op de vlucht zijn voor vervolging in Frankrijk. Het aantal Hugenoten in 1700 in de omgeving van Londen alleen al lag tussen de 20.000 en 25.000. Claude Duchesne was een van degenen die naar Parijs vertrokken om een nieuw leven in Londen te beginnen. Hij werd Free Brother in the Clockmakers’ Company in 1693 en woonde in Long Acre in de parochie van St Anne’s, in Soho. Duchesne heeft geleefd tot ongeveer 1730, zijn zoon Antoine werd freeman in de Goldsmiths’Company.
Claude Duchesne is bekend om het maken van gecompliceerde klokken met speelwerk; twee met zilver versierde ebbenhouten klokken met speelwerk met verwisselbare cilinders bevinden zich in het Kasteel Rosenborg, Kopenhagen. Hij nam o.a. Richard Bullock als leerling aan in 1715. Hij kreeg vijf kinderen. De Profilic Duchesne familie werd gelijktijdig opgericht in de grote klokkenmakers kringen van Londen, Parijs, Amsterdam en Genève.

Lees meer Neem contact op