TAFELKLOKJE MET KRUISSLAG fransisco Schwartz fec. ABruxelles Ca. 1630 Zuid-Nederland

Renaissance klokken

M&R213

TAFELKLOKJE MET KRUISSLAG
Gesigneerd fransisco Schwartz fec. ABruxelles
Circa 1630
Zuid-Nederland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met kruisslag echappement volgens het principe van Burgi. Het kruisslag echappement heeft twee armen die zich in tegengestelde richting bewegen. De armen zijn aan het eind versierd met verzilverde cherubijnhoofdjes. Het uurwerk is uitgerust met gaandwerk dat wordt aangedreven door een veer in een gegraveerde veerton, voorzien van snek. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De zilveren cijferring is voorzien van een cijferring met Romeinse I – XII en een ring met Arabische uurcijfers 13 – 24. Tussen de Romeinse uurcijfers is een half uur aanduiding gegraveerd. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Het centrum is versierd met een messing vergulde en gegraveerde bloem.

Kast
De messing vergulde portico kast is op de hoeken voorzien van pilaren. De cijferring is tussen de zuilen geplaatst en wordt geflankeerd door twee geprofileerde pinakels. Boven het uurwerk bewegen zich de armen van het cross-beat echappement en de klok wordt eveneens bekroond door een geprofileerd pinakel. Aan de achterzijde boven het opwindgat van het gaandwerk is door een hartvormig venstertje zichtbaar hoe ver de veer in opgedraaid. Hiernaast is een hendel om de spanning van de veer te verminderen. Het geheel is op een rechthoekige messing verguld basement geplaatst. Dit basement is fraai gegraveerd in typische Brusselse renaissance motieven. Aan de voorzijde van het basement is een zilver plaatje aangebracht met de gegraveerde signatuur fransico Schwartz fec. ABruxelles.

Loopduur 1 dag.

Hoogte 19 cm.
Breedte 9,5 cm.
Diepte 4 cm.

Schwartz
Franciscus Schwartz, Brussels, kwam van Duitsland, Oostenrijk of de Bohemen en werkte met Jost Burgi in Kassel en/of in Praag.

Literatuur:
– H.M. Verhmeyer, Clocks, their origin and development 1320-1880, LC 4. En blz. 992.
– E. von Bassermann-Jordan, H. von Bertele, Alte Uhren, Braunschweig, 1961, p. 165, plate 183.
– H. Alan Loyd, Old Clocks, London, 1958, pp. 50-51, plates 4c and 4d.
– Klaus Maurice, Die deutsche Räderuhr, München, 1976, Vol. I, p. 153.
– Johann Wenzel, Die Uhrensammlung von Hans von Bertele, Alte Uhren und moderne Zeitmessung, Vol. 2, 1986, p. 22.
– Derek Roberts, An Exhibition of Precision Pendulum Clocks, Tonbridge, 1986, p. 2, plate I/I.

Lees meer Neem contact op