TAFELKLOKJE MET KWARTIERSLAGWERK Mugnier Hger du Roi N:1114 Ca. 1810 Frankrijk

Reisklokken

M&R101B

TAFELKLOKJE MET KWARTIERSLAGWERK
Gesigneerd en genummerd: Mugnier Hger du Roi N:1114
Circa 1810
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en kwartierslagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met een verticale balans op de achterplatine. Het kwartierslagwerk geeft de kwartieren en de uren aan op twee gongstaven. Het heeft tevens repetitie, waarmee het laatst geslagen uur en de kwartieren te allen tijde kunnen worden herhaald door op het messing knopje op de bovenzijde te drukken. Bovendien kan het slagwerk worden aan- en afgezet door een blauwstalen hendeltje in de bodem te verzetten (sonnerie/silence). De maker heeft het uurwerk op de achterzijde gesigneerd en genummerd: Mugnier Hger du Roi N: 1114.

Wijzerplaat
De ronde verzilverde wijzerplaat heeft gestoken, zwart ingelakte Romeinse uurcijfers met vijfminuten- en minuutverdeling. De maker heeft de wijzerplaat boven de VI gesigneerd: Mugnier Hger du Roi. De tijd wordt aangegeven door een twee geblauwd stalen Breguetwijzers. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een facet geslepen glas dat gevat zit in een geguillocheerde verguld messing lunet.

Kast
De gezwarte en fraai geproportioneerde, met perenhout gefineerde toogvormige kast rust op vier platte messing pootjes. Het uurwerk is toegankelijk via een met een sleuteltje te openen achterpaneel. Op de getoogde bovenzijde bevindt zich het geprofileerde messing repetitieknopje, het geheel bekroond door een verguld messing handvat en sierlijke ornamenten.

Gangduur 1 week

Hoogte 16,5 cm.
Breedte 12 cm.
Diepte 7,5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, London, 2006, blz. 557.

De maker
Charles Mugnier was werkzaam in Parijs aan de Rue Neuve des Petits Champs van 1810 tot 1830. Hij was uurwerkmaker voor keizer Napoleon en koning Louis XVIII.

Lees meer Neem contact op