TAFELKLOKJE Planchon A Paris Ca. 1880 Frankrijk

Specials

M&R259

MINIATUUR TAFELKLOKJE
Gesigneerd: Planchon A Paris
Circa 1880
Frankrijk

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk heeft gaandwerk, uitgevoerd met Zwitserse ankergang en regelbare balans. De achterplatine is genummerd 6855. Hier bevinden zich tevens de opwindas, de wijzerverzetting en aan de bovenzijde de reglage.

Wijzerplaat
De ovale verzilverde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met Romeinse uurcijfers en een sterretje als halfuuraanduiding. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers. In het centrum van de wijzerplaat is een fraai tafereel gegraveerd. Het is voorstelling van een landschap met een kasteel en landhuizen en op de voorgrond een vrouwenfiguur met een spiegel in haar hand. Om de cijferring zijn fraaie bloemmotieven contra-gegraveerd met aan de boven- en onderzijde fantasiefiguren. Tevens zijn er vogels gegraveerd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een glaasje dat gevat is in een ovalen zilveren lunet, dat met vier fraai uitgevoerde beugeltjes aan de voorzijde van de klok is gemonteerd.

Kast
Het rechthoekige messing kastje, dat op vier kleine bolpootjes rust, is aan de bovenzijde versierd met vier pinakels in de vorm van pijnappels en een ajourgezaagde koepel die bekroond wordt door soortgelijke pinakel. De beide zijden zijn versierd met gegraveerde voorstellingen. De figuur op de linkerzijde wordt geflankeerd door twee bloemenvazen. Aan de bovenzijde zijn slakjes gegraveerd. De figuur op de rechterzijde heeft een lantaarn en een zwaard in de hand. Er zijn geitjes en vogels om hem heen gegraveerd en op de grond ligt een boek. De gladde achterzijde is door de maker als volgt gesigneerd Planchon A Paris.

Gangduur 1 dag

Hoogte 9 cm.
Breedte 4 cm.
Diepte 4 cm.

Literatuur:
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 525.

De maker
Mathieu Planchon werd geboren in Bourges en was werkzaam in Parijs. Hij begon als leerling bij zijn vader. In 1862 ging hij Frankrijk rond en kwam o.a. in 1865 bij Robert Houdin en in 1868 bij Philippe. Hij vestigde zich aldaar in 1870. Hij werd beïnvloed door Violet le Duc en specialiseerde zich in de gotiek, iets wat toen in de mode was. Hij ontwikkelde een eigen stijl, bekend als de ‘Style Planchon’, wat hem bijzonder maakte. Zijn werk was geïnspireerd op Lodewijk XIV en XV stijl. Hij stierf in 1921.

Lees meer Neem contact op