TAFELKLOK MET SPEELWERK EN MECHANIEK Steph.n Rimbault Ca. 1760

Tafelklokken

M&R25

TAFELKLOK MET SPEELWERK EN MECHANIEK
Gesigneerd: Step.n Rimbault London
Circa 1760
Engeland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger, voorzien van speelwerk en mechaniek. Het gaand-, speel-, en slagwerk van de tafelklok worden elk aangedreven door een veer in een veerton met snek. Het speelwerk speelt met 25 hamers op 13 bellen een melodie naar keuze op het hele uur, gevolgd door het uurslagwerk dat de uren voluit slaat op de grote bel. Op de halve uren slaat de klok voluit op de kleine bel. Men kan het slagwerk laten repeteren door middel van het koordje dat aan de linkerzijde uit het uurwerk komt, het speelwerk door middel van het touwtje aan de rechterzijde. Het slagwerk kan ook uitgezet worden. De achterplatine van de tafelklok is fraai gegraveerd in decoratief krulmotief. Aan de bovenzijde van de platine zijn de speelrol, bellen en hamers van het speelwerk geplaatst.

Wijzerplaat
Toogvormige messing grondplaat met een verzilverde cijferring die voorzien is van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische cijfers voor de vijfminutenaan¬duiding en Hollandse minuutboogjes. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De drie opwindgaten voor het gaand-, slag- en speelwerk zijn symmetrisch in het centrum geplaatst. In de hoeken van de wijzerplaat zijn reliëfgegoten messing hoekornamenten aangebracht. De wijzerplaat wordt omlijst door een geprofileerd messing rand. Links boven de wijzerplaat is een klein verzilverd wijzerplaatje aangebracht met Slaan / Niet Slaan. Dit dient om het slagwerk aan- of uit te zetten. Het wijzerplaatje rechtsboven is voor de instelling van de 6 verschillende melodieën, namelijk Mars, Minuet, Minuet, Cottillion, Waarom en PerLaLa. Beide wijzerplaatjes zijn voorzien van een blauwstalen wijzertje. In het centrum van de wijzerplaatjes is een schildering aangebracht met bloemetjes. Boven de wijzerplaat, in de toog, bevindt zich het mechaniek. Het is een geschilderde voorstelling van een groepje musicerende mensen, waarbij de armen van drie figuren al musicerend bewegen en een molen draait.

Kast
De eikenhouten kast is gefineerd met gezwart perenhout. Het deurtje aan de voorzijde heeft een toogvormig venster met een messing omlijsting en de klankgaten boven in het deurtje zijn voorzien van ajourgezaagd en gegraveerd messing. Aan de zijkant van de kast zijn getoogde ruitjes met messing omlijsting aangebracht, zodat het uurwerk zichtbaar is. Boven deze ruitjes is een messing handvat geplaatst. Op de 4 hoeken staan gegoten messing Kariatiden. De bell-top wordt net als de vier hoeken bekroond door een messing pijnappel. Tevens is de bell-top versierd met een messing lijstje. De kast staat op vier geprofileerde messing pootjes.
Loopduur: 8 dagen

Hoogte: 73 cm.
Breedte: 38 cm.
Diepte: 23 cm.

Literatuur
– Watchmakers & clockmakers of the world, blz. 270. Auteur: G.H. Baillie.
– The Georgian Bracket Clock 1714-1830, blz. 60, 96 en 158. Auteur: R. Barder.

Rimbault
Rimbault was een bekende familie van klokkenmakers die hun bloeitijd kenden vanaf 1700 tot het einde van de eeuw. John Stephen Rimbault werkte van 1744 tot 1785 in London in de Gt. St. Andrew’s street. Hij was gespecialiseerd in gecompliceerde klokken, waarvan er veel automaat of speelwerk hadden, en maakte tafelklokken voor de Europese markt. De klokken bleven hun Engelse karakter houden, maar kregen wel aanpassingen voor de landen waar ze voor bestemd waren. Zo werden de cijferringen bij¬voorbeeld voorzien van teksten in de taal van het land waar de klok naar toe ging en gebruikte Rimbault, als eerste, ‘Hollandse boogjes’ voor de minuutaanduiding op een cijferring van een Engelse tafelklok. Deze was uiteraard bestemd voor de Nederlandse markt.

Lees meer Neem contact op