TAFELREGULATEUR J. Antoine Lépine H.ger du Roy AParis , Janvier 1786

Regulateurs

M&R28

 

TAFELREGULATEUR
Gesigneerd: J. Antoine Lépine H.ger du Roy AParis No 4498
Gedateerd op veer: Janvier 1786 Monginot
Frankrijk

Uurwerk
Tafelregulateur met Platine-uurwerk, schaargang en compensatieslinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit en de halve uren slaat het eenmaal op een bel. Het uurwerk heeft een centrale datum- en secondenaanduiding.
Op de achterplatine is de signatuur J. Antoine Lepine h.ger du Roy AParis No. 4498 gegraveerd.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde becijfering. De buitenste cijferring dient voor de minutenaanduiding. De vijfminuten worden in Arabische cijfers aangegeven, de overige minuten met puntjes. De ring met rode cijfers dient voor de datumaanduiding. De volgende cijferring met Romeinse cijfers is voor de uuraanduiding. In de binnenste ring wordt de dag aangegeven en met de achterzijde van de wijzer wordt het bijbehorende teken van de dag aangegeven. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. In het centrum is de wijzerplaat gesigneerd Lépine H.ger du Roi. De vuurvergulde uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd en gegraveerd in een symmetrisch motief. De rechte secondewijzer en de datumwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door bol glas dat omrand wordt door een vuurvergulde gegoten lunet.

Kast
Deze tafelregulateur met mahoniehout gefineerde kast heeft aan alle 4 de zijdes glas. Aan de bovenzijde bevindt zich een paneel met glas die te verwijderen is. Boven de wijzerplaat, in de twee hoeken, is de kast voorzien van gegoten vuurvergulde hoekornamenten in fantasiemotief. Onder de wijzerplaat hangt een gegoten vuurvergulde lambrekijn met kwastjes. Het basement en de lijst aan de bovenzijde van de kast zijn voorzien van geprofileerde randen. Op de bodem van de kast is een messing verguld plaatje aangebracht voor de indicatie van de amplitude van de slinger.
De kast rust op vier gladde poten.

Loopduur 8 dagen.
Hoogte 47,5 cm.
Breedte 28 cm.
Diepte 21 cm.
Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 386 en 470.

Jean Antoine Lépine
Lépine is een van de bekendste uurwerkmakers uit die tijd. Hij werd op 18 november 1720 in Challex geboren onder de naam Jean Antoine Depigny. Zijn vader Jean Philibert was eveneens uurwerkmaker. Als Jean Antoine 24 jaar oud is gaat hij in Parijs werken bij André Charles Caron (1697-1775) die uurwerkmaker aan het hof is. In 1756 trouwt hij met de dochter van Caron, Madeleine Françoise Caron. Vanaf 1765 mag Lépine zich ook ‘Horloger de Roy’ noemen en in 1766 volgt hij Caron op.
Tijdens de revolutie werkt Lépinne samen met Ferdinand Berthoud, Louis Berthoud, Pierre le Roy en Abraham-Louis Brequet. Dit zijn de grootste namen in de Franse uurwerkmakersgeschiedenis. Lépinne heeft o.a. een horloge voor George Washington gemaakt. In 1814 sterft hij.
Er zijn verschillende schrijfwijzen van zijn naam, namelijk Lépine, Lepine, L’Epine, Lespine of Lepinne.
Zijn zoon Alexandre Raguet Lépine was ‘Horloger de l’Imperatrice’.
Monginot:
Claude Monginot was verenmaker in Parijs. Hij was omstreeks 1784 werkzaam aan de Rue de la Harpe. Hij is gestorven omstreeks 1796.

Lees meer Neem contact op