TAFELREGULATEUR J.S. Bourdier H.ger Mechanicien à Paris Ca. 1790

Regulateurs Tafelklokken

M&R17

TAFELREGULATEUR                                                                  Gesigneerd: J.S. Bourdier H.ger Mechanicien à Paris    Email gesigneerd: Dubuisson                                                        Circa 1790                                                                                        Frankrijk

Uurwerk
Platine-uurwerk met schaargang en compensatieslinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit en de halve uren slaat het eenmaal op een bel. Het uurwerk van de tafelregulateur heeft een centrale datum- en secondeaanduiding.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van diverse cijferringen. De buitenste cijferring dient voor de datumaanduiding. De datum wordt in rode Arabische cijfers aangegeven door een rechte stalen wijzer. De volgende cijferring is voor de minuutaanduiding. Blauwe Arabische cijfers geven de 10-minuten aan, een bloemetje als vijfminuten- aanduiding en puntjes voor de overige minuten. De ring met zwarte Romeinse cijfers is voor de uuraanduiding. Om de uurcijfers zijn boogjes aangebracht die samenkomen bij een bloemetje. Dit bloemetje dient als halfuursaanduiding. De vuurvergulde uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd in een symmetrisch motief.De binnenste ring met streepjes dient voor de secondenaanduiding. De seconden worden aangegeven door een blauwstalen rechte wijzer. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. Hiertussen is de wijzerplaat gesigneerd J.S. Bourdier H.ger Mechanicien à Paris. Onder op de wijzerplaat is met rode letters de signatuur van de emailleur Dubuisson aangebracht. De wijzerplaat wordt afgeschermd door bol glas dat omrand wordt door een vuurvergulde gegoten lunet, dat tevens dienst doet als deurtje.

Kast
De met mahoniehout gefineerde kast van deze tafelregulateur is aan vier zijden van glas voorzien. Ook de bovenzijde is voorzien van glas en men kan dit paneel verwijderen. Boven de wijzerplaat, in de twee hoeken, is de kast voorzien van gegoten vuurvergulde hoekornamenten in fantasiemotief. Onder de wijzerplaat hangt een gegoten vuurvergulde lambrekijn met kwastjes. Het basement en de lijst aan de bovenzijde van de kast zijn voorzien van geprofileerde randen.
De kast rust op vier gladde messing vergulde poten.

Loopduur 8 dagen
Hoogte 41,5 cm
Breedte 22,5 cm
Diepte 17,5 cm
Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 74 en 193.

Bourdier:
Jean- Simon Bourdier werd meester in 1787. Hij was werkzaam aan de Quai de l’Horloge omstreeks 1800, Rue Mazarine 1806. Horloger-mécanicien. Rue Saint-Sauveur van 1810 tot 1820. Rue Saint-Denis omstreeks 1830. Hij maakte een pendule met astronomische aanduidingen die een jaar liep zonder dat het opgewonden hoefde te worden. Ook maakte hij een pendule bestemd voor de koning van Spanje. Deze pendule had twee uurwerken, en sloeg de hele en halve uren. In het Conservatoir des Arts et Métiers in Parijs bevindt zich van deze maker een klok met remontoir.

Dubuisson:
Dubuisson was emailleur van wijzerplaten en kasten van horloges. Hij was in 1795 werkzaam in de Rue de la Huchette. In de Rue de la Calandre van 1812-1820. Signeerde op het contra-email met Dubuisson.

Lees meer Neem contact op