TELLERUHR Adam Glück Augusta Ca. 1680 Augsburg

Renaissance klokken Specials

M&R128a

TELLERUHR
Gesigneerd: Adam Glück Augusta
Circa 1680
Augsburg, Duitsland

Uurwerk
Buitengewoon fraaie Telleruhr met messing verguld platine-uurwerk met spillegang en slinger (Kuhschwanzpendel). Het gaandwerk wordt door een veer aangedreven. De veer wordt in het centrum van de voorzijde opgewonden. Op de achterplatine bevindt zich de reglage, die men kan instellen middels een blauwstalen wijzertje op het palrad met daarbij de aanduidingen 1 t/m 6. Op de achterplatine is de signatuur gegraveerd Adam Glück Augusta, omringd met gravures in de vorm van krullen.

Wijzerplaat
Op de messing vergulde grondplaat van dit bijzonder fraaie Telleruhr bevinden zich drie zilveren cijferringen, geplaatst binnen een rond kader van ajourgezaagde en gegraveerde bloem- en bladranken. De uurcijferring is voorzien van gegraveerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een gegraveerde halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. In het centrum van deze cijferring is de maanaanduiding aangebracht: een verguld messing vollemaansgezicht omringt met gegraveerde sterren in een verzilverde hemel. Het schijfje waarachter de maan zich beweegt is vuurverguld en voorzien van gravures. Tevens wordt de maandatum aangeduid. Tussen de maanaanduiding en de uuraanduiding in is een dunne vuurvergulde cijferring aangebracht voor de datumaanduiding, welke wordt aangeduid met de achterzijde van de uurwijzer. Links boven de uurcijferring bevind zich een kleine cijferring voor de minuut en kwartieraanduiding, voorzien van gegraveerde Arabische en Romeinse cijfers (15 I, 30 II, 45 III, 60 IIII). Hiertussen is een gegraveerde halfkwartier aanduiding aangebracht. De kwartieren worden aangeduid met een verguld en gegraveerd wijzertje. In het centrum is een gravure aangebracht in de vorm van een bloem. Links boven de uurcijferring bevind zich een kleine cijferring voor de secondeaanduiding, voorzien van gegraveerde Romeinse 5-secondecijfers. De seconden worden aangeduid met een verguld en gegraveerd wijzertje. In het centrum is een gravure aangebracht in de vorm van een bloem. Boven de drie cijferringen komt de slinger (Kuhschwanzpendel) door de wijzerplaat naar buiten.

Kast
De cijferringen zijn aangebracht op een messing vergulde grondplaat waarachter het uurwerk is geplaatst in een messing kast. Om de omkadering van de cijferringen zijn gedreven en geciseleerde bladranken aangebracht, vervaardigd van zilver. Aan de bovenzijde is een ring aangebracht om de klok aan de muur op te hangen. Op de achterplatine is rondom het uurwerk een schildering aangebracht in de vorm van bladranken.

Loopduur  30 uur

Diameter  15.5 cm.
Met ophangoog: 24 cm.

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 185.

Glück
Adam Glück, Augsburg. Hij werkte zelfstandig als Meister Urhwerkmacher vanaf 22 november 1671. Hij overleed in 1682.

Lees meer Neem contact op