TELLERUHR Ca. 1730 Duitsland

Wandklokken

M&R129a

TELLERUHR
Circa 1730
Duitsland

Uurwerk
Rechthoekig, messing platine-uurwerk met horizontale spillegang en vaste slinger, ‘Kuhschwanzpendel’. Het uurwerk is voorzien van gaandwerk, deze wordt door een veer in veerton aangedreven. De veer word aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
Op de gedreven messing vuurvergulde grondplaat is de verzilverde cijferring geplaatst. Deze is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, een halfuursaanduiding in de vorm van een versiering tussen de uurcijfers in en een rand met kwartierstreepjes. De uurwijzer is vervaardigd van staal. Boven de cijferring komt de Kuhschwanzpendel door de wijzerplaat naar buiten en boven de VI is het opwindgat voor het gaandwerk geplaatst.

Kast
De messing vuurvergulde wijzerplaat is op een ijzeren grondplaat aangebracht en hierachter is het uurwerk geplaatst in een ijzeren kast. Door de achterzijde omhoog te schuiven kan men bij het uurwerkje komen. Op de voorzijde zijn voorstellingen gedreven. De hele plaat is versierd met krullend bladmotieven, aan de bovenzijde is een vaas met bloemen gedreven en aan de onderzijde bloemen. Aan de bovenzijde is een ring aangebracht om de klok aan de muur op te hangen.

Gangduur: 30 uur

Hoogte: 34 cm
Breedte: 22 cm
Diepte: 4 cm

Lees meer Neem contact op