TELLERUHR Jeremias Pfaff Augustae Ca. 1680

Renaissance klokken Wandklokken

M&R134

TELLERUHR
Gesigneerd: Jeremias Pfaff Augustae
Circa 1680
Duitsland

Uurwerk
Telleruhr met rond, messing vuurverguld platine-uurwerk, spillegang en ‘Kuhschwanz¬pendel’. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op genummerde sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. De veren worden aan de achterzijde opgewonden. Op de achterplatine is de signatuur Jeremias Pfaff Augustae gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de gedreven messing vuurvergulde grondplaat is de tinnen cijferring ge¬plaatst. Deze is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, een halfuursaanduiding in de vorm van een ruit tussen de uurcijfers in, Arabi¬sche vijfminutengetallen en een rand met minutenstreepjes. De uurwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. Boven de cijfer¬ring komt de Kuhschwan¬zpendel door de wijzer-plaat naar buiten.

Kast
De messing vuurvergulde wijzerplaat van dit telleruhr is op een ijzeren grondplaat aangebracht en hierachter is het uurwerk geplaatst in een messing kast. Op de voorzijde zijn voorstellingen gedreven. De hele plaat is versierd met krullend bladmotieven en aan de bovenzijde is een adelaar gedreven. Aan de linker- en rechterzijde een duif en aan de onderzijde een konijn. Aan de bovenzijde is een ring aangebracht om de klok aan de muur op te hangen.
Loopduur 30 uur

Hoogte     22 cm
Breedte  13,5 cm
Diepte        5 cm

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 479. (C13)

Lees meer Neem contact op