TISCHUHR Casper Schellig Ca. 1660 Duitsland

Renaissance klokken

M&R205

TISCHUHR
Gesigneerd: Casper Schellig
Circa 1660
Duitsland

Uurwerk
Messing vuurverguld platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en met een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde messing vuurvergulde balanskloof. Het slagwerk op sluitschijf slaat de uren voluit op een bel. De messing vuurvergulde sluitschijf is voorzien van Arabische uurgetallen en een blauwstalen indicatiewijzertje. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Casper Schellig gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde en gegraveerde vierkante messing grondplaat is een ronde verzilverde cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. Een blauwstalen wijzer geeft de tijd aan. Het centrum van de wijzerplaat is zeer fraai versierd met bloemmotieven. Ook de vier hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde versiering.

Kast
De vierkante kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft vier raampjes met glas en verzilverde monturen. De kast heeft aan de boven- en onderzijde een geprofileerde rand. In de verzilverde is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op vier verzilverde klauwpootjes.

Gangduur 1 dag

Hoogte 7,5 cm.
Breedte 10,5 cm.
Diepte 10,5 cm.

Lees meer Neem contact op