TISCHUHR Davidt Weber Augsb. Ca. 1660 Duitsland

Renaissance klokken

M&R222

TISCHUHR
Gesigneerd: Davidt Weber Augsb.
Circa 1660
Duitsland

Uurwerk:
Messing vuurverguld platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en met een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde messing vuurvergulde balanskloof. Het slagwerk op sluitschijf slaat de uren voluit op een bel. De messing vuurvergulde sluitschijf is voorzien van Arabische uurgetallen en een blauwstalen indicatiewijzertje. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Davidt Weber Augsb. gegraveerd.

Wijzerplaat:
Op de vuurvergulde en gegraveerde vierkante messing grondplaat is een ronde verzil¬verde cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en een halfuur aanduiding tussen de uurcijfers in. Een vuurvergulde en gegraveerde wijzer geeft de tijd aan. Het centrum van de wijzerplaat is zeer fraai versierd met bloemmotieven. Ook de vier hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde versiering. Om de cijferring is een geprofileerde rand aangebracht. Bij de IX zit een gaatje waardoor het slagwerk goed gezet kan worden.

Kast:
De vierkante kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft vier rechthoekige raampjes, voorzien van glas en vuurvergulde monturen. De kast heeft aan de boven- en onderzijde een geprofileerde rand. In de bodem is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op vier vuurvergulde geprofileerd pootjes.
Gangduur 1 dag

Hoogte 9 cm.
Breedte 12 cm.
Diepte 12 cm.

Literatuur:
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 645.

Weber:
David Weber was werkzaam in Augsburg. Hij werd geboren omstreeks 1623, trouwde in 1653 en hij is gestorven in 1704.

Lees meer Neem contact op