TISCHUHR Joh. Michael Vogler Ellingen Ca. 1720

Renaissance klokken

M&R207

TISCHUHR (achthoekig)
Gesigneerd: Joh. Michael Vogler Ellingen
Circa 1720
Duitsland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans en met een rijk gegraveerde en in krullend bladmotief uitgezaagde balanskloof en 2 gezaagde en gegraveerde hamertjes. Het verzilverde schijfje dient voor de reglage. Het slagwerk slaat Grande Sonnerie, d.w.z. elk kwartier wordt het aantal uren en kwartieren geslagen op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van repetitieslagwerk. Dit repetitieslagwerk slaat de uren en kwartieren door de knop bij de XII in te drukken. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton voorzien van snek met ketting. Het repetitieslagwerk door een veer in een gegraveerde veerton. Op de achterplatine staat de signatuur Joh Michael Vogler gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde en gegraveerde achthoekige messing grondplaat is een ronde, eveneens vuurvergulde champlevé cijferring geplaatst, voorzien van met zwart gelakte Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en een ruitvormige halfuur aanduiding tussen de uurcijfers in. Er is een rand met minutenstreepjes en de buitenste rand heeft Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding. Twee verguld messing en ajourgezaagde wijzers geven de tijd aan. In het centrum van de wijzerplaat versierd met 2 champlevé druiventrossen staat de signatuur van de uurwerkmaker: Vogler, Ellingen gegraveerd. De cijferring is buitenom versierd met gegraveerde allerhande motieven.

Kast
De zeshoekige kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft acht rechthoekige raampjes. De ruimte tussen de raampjes worden opgesierd door een champlevé figuur. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje met 2 geblauwd stalen knopjes geopend worden. De klok staat op vier geprofileerde pootjes en tussen de pootjes hangen kleinere geprofileerde knoppen.

Gangduur 1 dag

Hoogte 9.5 cm.
Diameter 9.5 cm.

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 575.

De maker
Johann Michael Vogler werd geboren op 11 maart 1670. Hij was werkzaam in Herrieden bij Ansbach.
Hij noemde zich ‘Uhrmacher und Compaßmacher von Herrieden’. In 1710 bouwde hij een klok voor de Pfaffkirche van Wilmersdorf. In 1715 kreeg hij de opdracht om de klok van het raadhuis in Neustadt te vervaardigen. Er zijn meerdere uurwerken van hem bekend, zoals enkele Tischuhren en een astronomische wandklok. Verschillende klokken van zijn hand bevinden zich in musea, o.a. MPS Dresden. Hij is gestorven op 22 januari 1731.

Lees meer Neem contact op