TISCHUHR Ca. 1600

Renaissance klokken

M&R204

TISCHUHR (rond)
Circa 1600
Duitsland

Uurwerk
Deze bijzondere ronde tafelklok heeft een uurwerk opgebouwd tussen ronde platines en bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk heeft spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk.

Wijzerplaat
De ronde, messing vuurvergulde wijzerplaat is voorzien van een ring voor de uuraanduiding met gegraveerde Romeinse uurcijfers I-XII en een ring Arabische uurcijfers 13-24. De gegraveerde streepjes tussen de Romeinse cijfers geven de halve uren aan, de gegraveerde blokjes in de ring tussen de Romeinse en Arabische cijfers geven de kwartieren aan. De wekkerschijf in het centrum van de wijzerplaat is voorzien van Arabische uurcijfers. De achterzijde van de opwind¬sleutel kan men in de gaatjes van de wekkerschijf steken om de wekkerschijf te verdraaien. Het centrum van de wekkerschijf is gegraveerd. De band rond de wekkerschijf is gegraveerd in blad- en bloemmotief. De drie opwindgaten zijn a-symmetrisch in de wijzerplaat geplaatst. Het wijzerplaatje bij de XII dient voor de réglage. Bij de VII is de slagwerk-indicatie zichtbaar. Het ajourgezaagde gedeelte bij de V dient als klankgat voor de bel. De uurwijzer en de wijzer voor de réglage zijn vervaardigd van geblauwd staal. Met het knopje bij de IIII kan de wekker uitgezet worden, hiervoor moet het palletje erop geschoven worden. De rand rond de wijzerplaat is gegraveerd in bloem- en krullend bladmotief.

Kast
De ronde, vuurvergulde messing kast van dit tischuhr is rondom gegraveerd met symmetrische krulmotieven. Het klankgat in de zijkant is gezaagd en gegraveerd in de vorm van een zon. De randen van de klok aan de boven- en onderkant zijn geprofileerd. De klok staat op pootjes in de vorm van lussen.
Loopduur 12 uur

Hoogte 9 cm
Diameter 15 cm

Literatuur Becker/Küffner, Uhren, Battenberg, 1978, p. 84.

Lees meer Neem contact op