TISCHUHR Christoph Müller Aug Ca 1640

Renaissance klokken

M&R203

TISCHUHR
Gesigneerd: Christoph Müller Aug
Circa 1640
Duitsland

Uurwerk
Dit messing vuurverguld platine-uurwerk van deze tischuhr met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans en verzilverde indicatieschijf is rijk gegraveerde en heeft een fraai bloemmotief uitgezaagde messing vuurvergulde balanskloof. Het uurwerk is voorzien van 12-urig slagwerk op sluitschijf dat de uren voluit slaat op een bel. De messing vuurvergulde sluitschijf is voorzien van Arabische uurgetallen; drie reeksen van 1 tot 6. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Christoph Müller Aug gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vergulde en gegraveerde vierkante messing grondplaat is een ronde zilveren cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. Een blauwstalen wijzer geeft de tijd aan. Het centrum van de wijzerplaat is fraai versierd met krullend bladmotieven. Ook de vier hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde bloem. Op de rand van de bovenplaat is een korenaarpatroon gegraveerd. Om de cijferring is een geprofileerde rand aangebracht.

Kast
De vierkante kast van dit tischuhr is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft vier raampjes, voorzien van glas en monturen. In de bodem is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op vier vergulde geprofileerde pootjes.

Loopduur 24 uur

Hoogte 8,5 cm.
Breedte 11 cm.

Literatuur J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 440.

Müller
Christoph Müller (Miller?), Augsburg, werd in 1620 geboren, trouwde in 1643. Vestigde zich als zelfstandige op 8 november 1643. Hij is na 1651 gestorven.

Lees meer Neem contact op