TISCHUHR (vierkant) Jacob Maijr Ca. 1672

Renaissance klokken

M&R224

TISCHUHR (vierkant)
Gesigneerd: Jacob Maijr
Circa 1672
Duitsland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang met balans voorzien van een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde balans-kloof. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden aangedreven door een veer in een veerton, waarbij de veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Jacob Maijr gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de messing vuurvergulde en gegraveerde bovenzijde van de kast is de zilveren cijferring geplaatst. Deze is voorzien van gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een halfuuraanduiding tussen de uurcijfers in. De kwartieren worden met streepjes aangeduid. Een vergulde en gegraveerde messing wijzer geeft de hele en halve uren aan. In het messing vergulde en gegraveerde centrum van de wijzerplaat is de wekkerschijf geplaatst. Deze is eveneens vervaardigd van verguld en gegraveerd messing en voorzien van Arabische uurgetallen.

Kast
De vierkante kast is vervaardigd van vuurverguld messing. De vier zijden van de kast zijn versierd met een ajourgezaagd en gegraveerd zilver ornament. Elk ornament bestaat uit een fraai gegraveerde lijst waarin gestileerde bloemen met krullende bladeren zijn uitgezaagd. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De bovenzijde van de klok is op de vier hoeken naast de cijferring versierd met een bloemmotief en hieromheen is een fantasierand gegraveerd. Om de cijferring is een geprofileerde rand aangebracht. De klok staat op vier geprofileerde vuurvergulde messing pootjes.

Loopduur: 30 uur
Hoogte: 9 cm
Breedte: 10 cm
Diepte: 10 cm
Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 420.

Mayr:
Jakob Mayr/Meir werd geboren in 1648. Hij was meester bij het gilde in 1672 en was werkzaam in Augsburg. Hij is overleden in 1714. Veel van zijn werken zijn bekend en in het bezit van musea en particulieren, zoals bijvoorbeeld een bolvormige klok die op zijn eigen gewicht naar beneden loopt. Deze maakt deel uit van de bekende Ilbert-Collection in Engeland.

 

 

Lees meer Neem contact op