TISCHUHR (vierkant) Johann Christoph Hein Ca. 1725

Renaissance klokken

M&R226

TISCHUHR (vierkant)
Gesigneerd: Johann Christoph Hein
Circa 1725
Duitsland

Uurwerk
Messing vuurverguld platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en met een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde messing verzilverde balans¬kloof. Het slagwerk op sluitschijf slaat de uren voluit op een bel. De messing vuurvergulde sluitschijf is voorzien van Arabische uurgetallen. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand¬-, wekker- en slagwerk worden elk aange¬dreven door een veer in een gegraveerde veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Johann Christoph Hein gegra¬veerd. De achterplatine is versierd met vuurvergulde en verzilverde ajourgezaagde en gegraveerde krulmotieven.

Wijzerplaat
Op de vergulde en gegraveerde vierkante messing grondplaat is een ronde verzil-verde cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uur¬aanduiding en een halfuurs¬aandui¬ding tussen de uurcij¬fers in. Om de uurring is een rand met Arabische vijf-minutengetallen gegraveerd en streepjes voor de overige minuten. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing. In het centrum van de wijzerplaat is de messing vergulde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers. De vier hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde bloem. Op de rand van de bovenplaat is een korenaarpatroon gegraveerd. Om de cijferring is een geprofileerde rand aangebracht.

Kast
De vierkante kast is vervaardigd van verguld messing en heeft vier raampjes, voorzien van glas en verzilverde montu¬ren. In de bodem is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden.
De klok staat op vier verzilverde klauwpoot¬jes.
Loopduur 24 uur

Hoogte   10.5 cm
Breedte  12.5 cm

Lees meer Neem contact op