TURMUHR MET KRUISSLAG EN REMONTOIR Burgi Ca. 1620 Bohemen

Renaissance klokken

M&R204

TURMUHR MET KRUISSLAG EN REMONTOIR
Volgens het principe van Jost Burgi
Circa 1620
Omgeving Bohemen

Uurwerk:
Messing platine uurwerk met kruisslag echappement. Het uurwerk wordt aangedreven door een remontoir-systeem, dat voorzien is van reglage. Het uurwerk is voorzien van twee slagwerken die in de voet gemonteerd zijn, een uurslagwerk op sluitschijf en een separaat kwartierslagwerk op sluitschijf op twee bellen. Beide worden aangedreven door een veer in een veerton met snek.

Wijzerplaat:
Op de koper vergulde grondplaat aan de voorzijde is een zilveren cijferring aangebracht. Deze is voorzien van een 24-uursaanduiding, namelijk 2 keer I – XII. Tussen de uurcijfers zijn sterretjes gegraveerd als halfuursaanduiding. Op de rand naast de zilveren cijferring zijn Arabische vijfminutengetallen aangebracht en Romeinse kwartiercijfers. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Het messing vergulde schijfje naast de cijferring met het blauwstalen wijzertje dient voor de indicatie van het remontoir- systeem. De zilveren wijzerplaat aan de achterzijde is uitgerust met een zonnewijzer en is gebaseerd op de breedtegraad van Praag. Op de wijzerplaat staan de uren, de tekens van de dierenriem en de Boheemse uurlijnen. De kleine cijferring 1 – 8 hieronder dient voor de reglage van de foliot. Op de linkerzijde is een zilveren wijzerplaatje aangebracht voor de indicatie van de kwartieren en op de rechterzijde van de uren. De wijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast:
De messing vergulde kast, op de hoeken voorzien van versierde pilaren is in zijn geheel zeer fraai gegraveerd. Op de hoeken aan de bovenzijde naast de uurring en de zonnewijzerplaat zijn cherubijntjes gegraveerd en onder de uurwijzerplaat is een venster aangebracht waardoor het echappement goed zichtbaar is. Ook beide zijden zijn voorzien van vensters. Op de achterzijde zijn onder de wijzerplaat twee allegorische figuren gegraveerd; links de Zon zittend op een leeuw en rechts Maan zittend op een dolfijn. In de voet zijn klankgaten voor de bel aangebracht en het geheel staat op vier klauwpootjes.

Loopduur 2 dagen.

Hoogte 56 cm.
Breedte 38,5 cm.
Diepte 25,5 cm.

Literatuur:
H. Alan Lloyd, Some outstanding clocks over seven hundred years 1250-1950 (A 03), p. 64, plate 65 – 72.
Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II (G 23), p. 81, plate 635 – 637
Klaus Maurice, The Clockwork Universe ( Die Welt als Uhr) (I 46), p. 76, 220-221, 226-227.
A.E Seemann, Kostbare Instrumente und Uhren(M 10), p. 124 – 125

Er zijn vier soortgelijke klokken bekend, zie literatuur. Twee bevinden zich in Kassel, een in Dresden en een in Kopenhagen

Lees meer Neem contact op