TURMUHR punchmarkCa. 1580

Renaissance klokken

M&R211

TURMUHR punchmark
Circa 1580
Duitsland

Uurwerk
Deze turmuhr heeft een stalen uurwerk tussen stijlen op verticale spillegang met balans. Het uurwerk van deze prachtige Turmuhr is voorzien van slag- en wekkerwerk. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton met snek aangedreven. Het wekkerwerk wordt aangedreven door een veer.

Wijzerplaat
De ronde, vuurvergulde messing wijzerplaat heeft van buiten naar binnen de volgende gegraveerde aanduidingen: een rand met tastknopjes bij ieder uur, een rand met Romeinse cijfers I tot XII voor de uuraanduiding en daarbinnen een rand met Arabische cijfers voor de uuraanduiding 13 tot 24. De tastknopjes zijn aangebracht zodat men in het donker kan voelen hoe laat het is. In het centrum van de wijzerplaat is de messing vuurvergulde gegraveerde wekkerschijf met Arabische uurcijfers aangebracht. De klok heeft een van blauw staal vervaardigde uurwijzer. In het centrum van de wekkerschijf zijn krulmotieven gegraveerd.

Kast
De gehele kast van deze turmuhr is vervaardigd van vuurverguld messing en is aan alle zijden versierd met gravures in krulmotief. Onder de wijzerplaat is een punchmark (in de vorm van een wapen) aangebracht. De hoeken van de kast worden opgesierd door zuilen die versierd zijn met gravures. Om zicht op het uurwerk te hebben moet de hele zijkant met de zuiltjes verwijderd worden. Onder de cijferring bevindt zich het opwindgat voor het gaandwerk, aan de achterzijde voor het slagwerk en in de linkerzijkant voor de wekker. Aan de achterzijde is tevens een cijferring gegraveerd en met de blauwstalen wijzer dient dit als indicatie voor het slagwerk. Het bellenkruis waarmee de bel op de klok is gemonteerd is gegraveerd en is voorzien van een versiering aan de bovenzijde in de vorm van bladeren en wordt bekroond door een vrouwenfiguur. Voor de bel aan de voorzijde bevindt zich een klein schuifje waarmee het wekkerwerk aan of uit gezet kan worden.

Loopduur 24 uur

Hoogte 21 cm
Breedte 11.5 cm
Diepte 11.5 cm

Lees meer Neem contact op