VAASPENDULE Bergmiller à Paria Ca. 1810

Pendules

M&R65

VAASPENDULE
Gesigneerd: Bergmiller à Paria
Circa 1810
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing platine-uurwerk heeft gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met ankergang en korte slinger. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de uren voluit en het halve uur met één slag aan op een bel, die op een steun op de achterplatine is geplaatst.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart emaillen Romeinse uurcijfers en Arabische kwartieraanduidingen, vijfminuten- en minuutverdeling. De twee symmetrisch geplaatste opwindgaten bevinden zich bij de IIII en de VIII. Tevens is de wijzerplaat hier voorzien van de signering van de maker Bergmiller à Paria. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde en gegraveerde vuurverguld messing wijzers. Rondom de wijzerplaat is een geguillocheerde vuurvergulde messing rand aangebracht.

Kast
De gepatineerd bronzen kast heeft de vorm van een vaas op een voet en is versierd met vuurvergulde messing ornamenten. Op de beide zijkanten zijn vuurspuwende draken aangebracht als handvatten. Het geheel rust op vier messing vuurvergulde klauwpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 42 cm.
Breedte 22 cm.
Diepte 13 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 47.

De maker
Bergmiller was werkzaam in Parijs, van omstreeks 1810 tot 1830 aan de Rue Petit-Lion Saint-Sauveur. Hij was de opvolger van Rouvière.

Lees meer Neem contact op