VAASPENDULE Bergmiller à Paria Ca. 1810

Pendules

M&R65

VAASPENDULE
Gesigneerd: Bergmiller à Paria
Circa 1810
Frankrijk

Uurwerk
Vaaspendule met messing platine-uurwerk op ankergang en slinger. Het uurwerk van de vaaspendule is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat en de halve uren éénmaal op een bel. Aan de achterzijde van het uurwerk is de bel geplaatst. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding en minuutstreepjes. In het centrum bij de IIII en de VIII bevinden zich de twee symmetrisch geplaatste opwindgaten. Tevens is de wijzerplaat hier voorzien van de signatuur Bergmiller à Paria. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van vuurverguld messing. Rondom de wijzerplaat is een vuurvergulde, geguillocheerde rand aangebracht.

Kast
De kast van deze vaaspendule is vervaardigd van gepatineerd brons in de vorm van een vaas met voet en is in zijn geheel versierd met vuurvergulde messing ornamenten. Op de beide zijkanten zijn draken aangebracht als handvatten. Het geheel staat op vier messing vuurvergulde klauwpootjes.

Loopduur: 8 dagen
Hoogte   42 cm
Breedte  22 cm
Diepte    13 cm
Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 47.

Bergmiller:
Bergmiller was werkzaam in Parijs van omstreeks 1810 tot 1830 aan de Rue Petit-Lion Saint-Sauveur. Hij was de opvolger van Rouvière.

Lees meer Neem contact op