WANDKLOK “AMSTERDAMMERTJE” Gerrit Storm Ca. 1745

Wandklokken

M&R129a

WANDKLOK “AMSTERDAMMERTJE”
Gesigneerd: Gerrit Storm Amsterdam
Circa 1745
Holland

Uurwerk
Deze wandklok ‘Amsterdammertje’ heeft een messing platine-uurwerk met ankergang en slinger. Het zaagslagwerk slaat de hele voluit op een bel en de halve uren voluit op een tweede bel. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden aangedreven door gewichten.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduidingen en Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding. Tussen de Romeinse cijfers in zijn versieringen aangebracht voor de halfuur-aanduiding. In de hoeken zijn reliëfgegoten en vergulde messing hoekornamenten gemonteerd die de vier jaargetijden uitbeel¬den. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Achter de wijzers is de verzilverde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van Arabische uurcijfers. In de verzilverde toog is een ronding aangebracht en daarop is een ruiter te paard gegraveerd. Aan weerszijden van deze ronding staan twee jagers Tolpatsch en Krabbat gegraveerd. Op de onderzijde van de cijferring is de signatuur Gerrit Storm Amsterdam gegraveerd.

Kast
De eikenhouten kast van deze wandklok ‘Amsterdammertje’ is gefineerd met noten- en wortelnotenhout. Aan weerszijden van het uurwerk is een rechthoekig ajourgezaagd klankgat aangebracht. De kast is aan de onderzijde voorzien van een staart. Hierin is een ovaal slingervenster aangebracht dat omrand is met een houten gepro¬fileerd montuur. De kast wordt bekroond door Atlas die de hemel op zijn schouders draagt, geflankeerd door twee bazuinblazende engelen.

Loopduur 24 uur

Hoogte    128 cm
Breedte    34 cm
Diepte      19 cm

 

Literatuur

-J. Zeeman, De Nederlandse staande klok, blz. 477.
E. Morpurgo, De Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 120.
-Gerrit Storm werd vermoedelijk in 1680 geboren. Hij was werkzaam in Amsterdam en had omstreeks 1742 zijn werkplaats in de Huidenstraat. Zijn broer Cornelis Storm de jonge was eveneens werkzaam in de Huidenstraat.

Lees meer Neem contact op