WANDKLOK Jo:n Tolson London Ca. 1720 Engeland

Wandklokken

M&R128

WANDKLOK
Gesigneerd: Jo:n Tolson London
Circa 1720
Engeland

 

Uurwerk
Dit ruitvormige wandklokje in heeft een messing platine uurwerk op spillegang met slinger. Het uurwerk wordt aangedreven door een loden gewicht.

Wijzerplaat
De messing grondplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische vijfminuten¬getallen en minuutstreepjes. Tussen de uurcijfers zijn halfuursaan¬duidingen in wybervorm aangebracht. Het centrum is versierd met een gravure van krullend bladmotief. Boven in het centrum is de signatuur Jo:n Tolson London gegraveerd. De ajourgezaagde uur- en mi-nuutwij¬zers zijn ver¬vaar¬digd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt op de vier hoeken opgesierd door messing gegoten gevleugelde cherubijnhoofdjes.

Kast
De ruitvormige kast van dit wandklokje is vervaardigd van messing. De kast is over de hoeken opgehangen. Op de vier zijden is een gegoten messing ornament aangebracht ter versiering. De kast wordt bekroond door een messing gegoten ornament, voorstellende twee cherubijntjes die een kroon dragen. Onder de kroon is een gat in het ornament aangebracht waar de klok mee aan de muur bevestigd kan worden. De slinger beweegt zich onder de kast.
Loopduur   24 uur

Hoogte     26.5 cm
Breedte    22.5 cm
Diepte            5 cm

Literatuur

-Baillie, Watchmakers & Clockmakers of the World, pag. 315 (C14)

Tolson
-John Tolson was werkzaam in London (Bishopsgate). Hij begon als leerling in 1708 en werd lid van de Clockmaker Company in

 

 

 

 

 

 

Lees meer Neem contact op