TELLERUHR Josephus Carolus Kappelin In Lucern 1703

Wandklokken

M&R126

TELLERUHR
Gesigneerd: Josephus Carolus Kappelin In Lucern
1703
Zwitserland

 

Uurwerk
Dit telleruhr heeft een rechthoekig messing vuurverguld platine-uurwerk  met spillegang en vaste slinger, genaamd ‘Kuhschwanz¬pendel’. Het uurwerk is voorzien van gaandwerk deze word door een veer in veerton aangedreven en is voorzien van snek met ketting. De veer word aan de achterzijde opgewonden. Op de achterplatine is de signatuur Josephus Carolus Kappelin In Lucern gegraveerd. De bovenlager van het kroonrad is gedateerd 1703.

Wijzerplaat
De stalen grondplaat bekleed met zwart fluweel heeft een zeer rijk uitgevoerd en fraai gedreven geguillocheerde koperen vuurvergulde sierplaat. Deze is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en de halfuursaanduiding in de vorm van een franse lelie en een prachtig verfraaid messing vuurvergulde opengewerkte uurwijzer . Boven de cijferring komt de Kuhschwanzpendel door de wijzerplaat naar buiten, deze is aan de opening versierd met een verfijnde gegraveerde bloem.

Kast
Dit buitengewoon fraaie telleruhr  hangt aan een koperen ring waarmee de klok kan worden bevestigd aan wand of plafond.
De kast is zeer fraai versierd door gedreven en geguillocheerde vuurvergulde krullende bladmotieven, in het geheel zweven zes cherubijntjes en bovenaan de plaat bevind zich een gekroond schild.
Loopduur  24 uur

Hoogte 55 cm
Breedte 37.5 cm
Diepte 7 cm

Literatuur: J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 281. (C13a)

Käppelin, Käppeli, ook wel Kappelin
Joseph Karl Käppeli werd geboren in Luzern in 1659 en is gestorven in 1736. Er zijn diverse werken van hem bekend waaronder deze Telleruhr en twee Türmchenuhren.

 

Lees meer Neem contact op