WANDKLOKJE Andreas Suhr in Jauer Ca. 1650

IJzeren wandklokkken Wandklokken

M&R149

IJZEREN WANDKLOKJE MET VERZILVERDE CIJFERRING
Gesigneerd: Andreas Suhr in Jauer
Circa 1650
Duitsland

Uurwerk
IJzeren wandklokje met messing platine-uurwerk, spillegang en balans. Het uurwerk van het wandklokje is voorzien van slagwerk op sluitschijf en slaat de hele uren voluit. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedre¬ven door een veer in een veerton, voorzien van snek met ketting. Het uurwerk is op de achterplatine gesigneerd Andreas Suhr in Jauer. Tevens bevinden zich hier de opwindstaven, de fraai gegraveerde balanskloof en de genummerde sluitschijf.

Wijzerplaat
De verzilverde cijferring van dit ijzeren wandklokje is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers en een rand met kwartierstreepjes. Het centrum van de cijferring is bekleed met fluweel. Boven de cijferring is een ajourgezaagd en gegraveerd messing verguld sierstuk geplaatst. Het ornament is uitgevoerd in krul¬lend bladmotief en heeft boven in het midden een Hapsburgse adelaar met dubbele kop met daarboven een kroon. In de ene poot draagt het een zwaard en in de andere poot een scepter. De ajourgezaagde en gegraveerde uurwijzer is vervaardigd van messing.

Kast
Het uurwerk van het wandklokje is geplaatst in een ronde ijzeren kast die achter de wijzerplaat is gemonteerd. Deze is beschilderd in krullend bladmotief. Achter het ornament is de bel geplaatst.

Gangduur 24 uur

Hoogte 19 cm
Breedte 13 cm
Diepte 8 cm

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 551.

Andreas Suhr
Andreas Suhr was werkzaam in Jauer/Jawor in Niederschlesien, aan de Wütenden Neiße (Nysa Szalona) ca. 70 kilometer ten westen van de stad Breslau.

Lees meer Neem contact op