WANDREGULATEUR Ber. Biswanger in Namiest Ca. 1810

Regulateurs Wandklokken

M&R153

WANDREGULATEUR
Gesigneerd: Ber. Biswanger in Namiest
Circa 1810
Oostenrijk

Uurwerk
Wandregulateur met messing platine-uurwerk op Grahamgang met slinger. De slinger met mesophanging is achter het uurwerk geplaatst. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat ‘Grande Sonnerie’ slaat, d.w.z. het slagwerk slaat eerst het aantal kwartieren op twee gongveren en vervolgens het aantal uren op 1 gongveer. Het slagwerk kan buiten werking worden gesteld door middel van het knopje dat boven de wijzerplaat is geplaatst. Men kan het uurwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de rechterzijde uit het uurwerk komt. Het gaand- en slagwerk worden aangedreven door een enkele veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden wordt.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met Romeinse uurcijfers en minuutstreepjes. De kleine cijferring boven in het centrum dient voor de seconde- aanduiding. Onder in het centrum boven de VI is de klok gesigneerd: Ber. Biswanger in Namiest. Boven de signatuur is het opwindgat van het gaand- en slagwerk geplaatst. De seconde-, uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De grenenhouten kast van deze zeer elegante wandregulateur is gefineerd met mahoniehout en is versierd met ingelegde en afgezette biesjes van citroenhout. De kast heeft de vorm van een lantaarn en een regulateur als deze wordt daarom ook wel ‘laterndluhr’ genoemd. De kast bestaat uit drie delen, waarbij het middelste deel smaller is dan het boven- en onderdeel. Aan alle zijden is de kast voorzien van glas. De beide zijkanten zijn voorzien van drie rechthoekige vensters en de voorzijde heeft twee rechthoekige vensters en in het midden een toogvormig venster. Het timpaan aan de bovenzijde is voorzien van geprofileerde randen.
Loopduur   1 maand, echter bij uitzetten slagwerk ca. 3 maanden

Hoogte     132 cm
Breedte   37.5 cm
Diepte     21.5 cm

Lees meer Neem contact op