WANDREGULATEUR Gesigneerd: Ame Jacob Souscription No. 2 Circa 1830 Frankrijk

Wandklokken

M&R153

WANDREGULATEUR
Gesigneerd: Ame Jacob Souscription No. 2
Circa 1830
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op rustende ankergang, Grahamgang, met slinger, het zogenaamde Graham echappement. Het uurwerk wordt aangedreven door een loden gewicht dat met messing is bekleed.

Wijzerplaat
De ronde, verzilverde wijzerplaat is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en streepjes voor de minuten. De wijzerplaat wordt omlijst door een messing vergulde ring en in het centrum is de wijzerplaat gesigneerd Souscription No.2 en Ame Jacob. De tijd wordt aan gegeven door twee geblauwd stalen Breguetwijzers. Bovendien heeft het uurwerk een strakke uitgebalanceerde geblauwd stalen secondewijzer. Het opwindgat van het gaandwerk bevindt zich boven de VI.

Kast
De strakke grenenhouten kast is beplakt met mahoniehout. De voorzijde is voorzien van twee beglaasde deuren, een vierkante voor de wijzerplaat en een rechthoekige voor de slinger. Aan de bovenzijde is de kast versierd met een lijst. De onderzijde van de kast kan als lade naar voren geschoven worden. Hierin kunnen de pennetjes opgeborgen worden waarmee de deurtjes geopend dienen te worden.

Gangduur 1 maand

Hoogte 144 cm.
Breedte 41,5 cm.
Diepte 24,5 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, p. 319.

De maker:
Aimé Jacob was rond 1838 werkzaam in Lyon aan de Rue Thomassin. In 1800 vervaardigde hij reeds een jaar-lopende regulateur.

Lees meer Neem contact op