WEENSE WANDREGULATEUR Joseph Elsner Ca. 1845 Oostenrijk

Regulateurs Wandklokken

M&R132a

WEENSE WANDREGULATEUR
Gesigneerd: Joseph Elsner
Circa 1845
Oostenrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op Grahamgang met slinger. De slinger met mesophanging is achter het uurwerk geplaatst. Het gaandwerk word aangedreven door een gewicht met katrol, dat aan de voorzijde wordt opgewonden.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met Romeinse uurcijfers, vijfminuten aanduiding en minuutstreepjes. Onder in het centrum boven de VI wordt de klok gemarkeerd: Graham ‘scher=gang, onder de XII bevindt zich de signatuur van de maker: Joseph Elsner. Boven de gang markering is het opwindgat van het gaandwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De grenenhouten kast is gefineerd met notenhout en is versierd met ingelegde en afgezette biesjes van ebbenhout. De kast heeft de vorm van een lantaarn en een regulateur als deze wordt daarom ook wel ‘laterndluhr’ genoemd. De kast bestaat uit drie delen, waarbij het middelste deel smaller is dan het boven- en onderdeel. Aan alle zijden is de kast voorzien van glas. De beide zijkanten zijn voorzien van drie rechthoekige vensters en de voorzijde heeft twee rechthoekige vensters en in het midden een toogvormig venster. Het timpaan aan de bovenzijde is voorzien van geprofileerde randen.
Gangduur 8 dagen

Hoogte 100 cm.
Breedte 25 cm.
Diepte 17 cm.

Literatuur
F.H. van Weijdom Claterbos, Viennese Clockmakers and what they left us, blz. 164

Lees meer Neem contact op