ZAAGKLOK POLYCHROOM Ca. 1780 Zuid-Duitsland

Specials Wandklokken

M&R246

ZAAGKLOK
Circa 1780
Zuid-Duitsland

Uurwerk
Deze zaagklok met rond messing platine-uurwerk heeft gaandwerk met spillengang en slinger, die zich aan de voorzijde van het uurwerk beweegt, een zogenaamde Kuhschwanzpendel. Het gaandwerk wordt opgewonden door het uurwerk naar boven te schuiven. Vervolgens loopt het uurwerk door zijn eigen verzwaarde gewicht langs een aan één zijde vertande verticale staaf omlaag.
Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met Romeinse uurcijfers, Arabische cijfers voor de vijf-minutenmarkering en stipjes voor de minuten. De tijd wordt aangegeven door twee ajourgezaagde messing wijzers.

Kast
Op de polychroom beschilderde en verguld houten gesneden achterplank is de messing zaag gemonteerd waarlangs het uurwerk omlaag loopt. De bovenzijde van de achterplank wordt bekroond met een verguld houten ornament, terwijl de zaag wordt bekroond door een verguld messing pinakel met parelrand. De symmetrische verguld houten kast van het uurwerk, waarachter het ronde uurwerk is geplaatst, wordt versierd door met bladgoud beplakt houtsnijwerk in de vorm van krullende bladmotieven, druiventrossen, guirlandes en bloemrozetten.
Gangduur: 1 dag

Hoogte 73 cm.
Breedte 11 cm.
Diepte 10 cm.

Literatuur
Een soortgelijke klok is afgebeeld in Tardy, French Clocks – The World Over, deel 4, Paris, 1985, blz. 280.

Lees meer Neem contact op