ZAKHORLOGE Abraham Yver Angolesme Ca. 1675 Frankrijk

Horloges

M&R237

ZAKHORLOGE
Gesigneerd: Abraham Yver Angolesme
Circa 1675
Frankrijk

Uurwerk
Vuurverguld messing platine-uurwerk met gaandwerk op vrije balans en reglage d.m.v. varkenshaar en is voorzien van wekkerwerk. De achterplatine draagt een gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het gaandwerk wordt door een veerton met snek voorzien van ketting, aangedreven. De veerton van het wekkerwerk is versierd met ajourgezaagde en gegraveerde krulmotieven. Op de achterplatine staat de signatuur van de uurwerkmaker Abraham Yver Angolesme.

Wijzerplaat
De ronde, zilveren cijferring die gemonteerd zit op een vergulde en geguillocheerde wijzerplaat, waarvan de rand zichtbaar is, is voorzien van zwarte Romeinse uurcijfers en een halfuur markering tussen de uurcijfers. In het centrum bevindt zich de wekkerschijf met blauwstalen wekkerwijzer en Arabische uurcijfers. Het centrum van de wekkerschijf is fraai gegraveerd met bloemmotieven. De tijd wordt aangegeven door een zeer fraai ajourgezaagde gouden wijzerpunt die op de wekkerschijf is gemonteerd.

Kast
Het uurwerk bevindt zich in de zilveren kast die rondom ajourgezaagd en gegraveerd is in bloem- en bladmotieven. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een lunet, met aan de onderkant een sluiting waarmee de kast geopend wordt. Als deze kast geopend is, is er een palletje zichtbaar waarmee het uurwerk uit de kast gedraaid kan worden. Aan de binnenzijde van de kast is de bel bevestigd. Boven op het horloge is een ring aangebracht wat dienst doet als ophangoog voor het horloge.

Gangduur 1 dag
Diameter 4,5 cm

De maker Abraham Yver
Abraham Yver (ook Hyver) was werkzaam aan het einde van de zeventiende eeuw en is vooral bekend als maker voor het Franse hof.

Literatuur
-B. Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the World, Londen, 2010, p. 867
-Tardy, Dictionnaire des horlogers Fran├žais, Parijs, 1971, p. 656-58.

Lees meer Neem contact op