ZAKHORLOGE Adriaan de Baghyn Amsterdam Ca. 1730

Horloges

M&R234

ZAKHORLOGE
Gesigneerd: Adriaan de Baghyn Amsterdam
Circa 1730
Holland

 

Uurwerk
Messing vuurvergulde platine-uurwerk met gaandwerk op spillegang met regelbare balans. Het gaandwerk van het zakhorloge wordt door een veerton met snek voorzien van ketting aangedreven. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden. De zeer fraai uitgevoerde zilveren balanskloof op de achterplatine is ajourgezaagd en gegraveerd en is een voorstelling van een vrouw. Het verzilverde wijzerplaatje dient voor de réglage van het gaandwerk. De achterplatine is voorzien van de gegraveerde signatuur: Adriaan de Baghyn Amsterdam.

Wijzerplaat
De ronde, champlevé zilveren wijzerplaat van het zakhorloge is voorzien van Romeinse cijfers voor de uur aanduiding, Arabische vijfminuutgetallen en streepjes voor de overige minuten. Boven de 30 wordt de datum aangegeven. De blauwstalen wijzer geeft de minuten aan. De uren worden aangegeven al naar gelang het dag of nacht is in de bovenste helft van de geblauwd stalen wijzerplaat. De daguren worden aangegeven door een vergulde zon en de nachturen door de vergulde maan en een rand met zwart ingelakte Romeinse uurgetallen. Op de onderste helft van de wijzerplaat is een voorstelling van Chronos gedreven.

Kast
Het horloge zit in een gladde zilveren kast. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een zilveren lunet, met aan de onderkant een sluiting waarmee de kast geopend wordt. Als deze kast geopend is, kan men met het schuifje bij de 30 het uurwerk uit de kast draaien. Boven op het horloge is een ring aangebracht waar het horloge aan opgehangen kan worden. De buitenkast is vervaardigd van zilver en is in zijn geheel versierd met krullend bladmotieven. Op de achterzijde zijn ook fantasiedieren ter versiering aangebracht.

Loopduur 24 uur.

Diameter 56 mm.

Literatuur
Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 5.

Baghijn
Adriaan van de Baghijn was werkzaam in Amsterdam van ca. 1710 tot ca. 1750. Hij was een beroemd uurwerkmaker en had zijn werkplaats aan de Haarlemmerdijk. Er zijn diverse uurwerken van hem bekend.

Lees meer Neem contact op