ZAKHORLOGE J.P. Kroese & Zoon Amsterdam Ca. 1760

Horloges

M&R230

ZAKHORLOGE
Gesigneerd: J.P. Kroese & Zoon Amsterdam
Ca. 1760
Holland

Uurwerk
Messing vuurvergulde platine-uurwerk met gaandwerk op spillegang met regelbare balans. Het uurwerk van het zakhorloge is voorzien van repetitie-slagwerk dat op aanvraag de uren en kwartieren slaat. Het slagwerk wordt geactiveerd door het staafje met het ophangoog in te drukken. Het gaandwerk wordt door een veerton met snek voorzien van ketting aangedreven. Op de achterplatine is de balanskloof aangebracht. Deze is fraai uitgezaagd en gegraveerd in krullend bladmotief. Het kleine zilveren wijzerplaatje met Arabische cijfers dient voor de reglage van het gaandwerk. Op de achterplatine is het uurwerk gesigneerd J.P. Kroese & Zoon Amsterdam. Tevens bevindt zich hier de opwindstaaf voor het gaandwerk.

Wijzerplaat
De ronde wit geƫmailleerde wijzerplaat van het zakhorloge is voorzien van een cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische vijfminutengetallen en een rand met streepjes voor de overige minuten. De fraaie ajourgezaagde wijzers zijn vervaardigd van staal en zijn bezet met diamantjes. Met het palletje bij de 30 kan met het uurwerk uit te kast draaien. De wijzerplaat is gesigneerd Kroese & Zoon Amsterdam en wordt afgeschermd door een bol glas dat in het gouden lunet van de kast gevat zit.

Kast
Het uurwerk zit in een gouden binnenkast. Deze is ajourgezaagd en gegraveerd in krullend bladmotieven en is voorzien van een portret van bandfabrikant Johann Valentin Platte uit Dabringhausen en het kasteel Burg aan de Wupper. Tevens is de bel in deze kast geplaatst. De achterzijde is versierd met gegraveerde bloem- en bladmotieven. Het uurwerk wordt afgeschermd door een losse beschermkap die voorzien is van de gegraveerde signatuur J.P. Kroese & Zoon Amsterdam. Het horloge wordt geplaatst in een gouden buitenkast. Deze is eveneens vervaardigd van goud en versierd met ajourgezaagde en gegraveerde krullend bladmotieven. De achterzijde is versierd met gegraveerde bloemmotieven. Het geheel wordt beschermd door een buitenkast die bekleed is met schildpaden versierd met gouden monturen.
Loopduur 24 uur
Diameter 4 cm.

Diameter buitenkast 5,5 cm.
Literatuur
– E. Morpurgo, .Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 74.

Kroese
Johannes Pieter Kroese leefde van 1702 tot 1778. Hij was Meester-uurwerkmaker, afkomstig uit Wuppertal en werkzaam sedert 1729 in de Kalverstraat in Amsterdam. Op 6 mei 1755 verhuisde de winkel van de Kalverstraat tussen het Klooster en de Munt naar de Kalverstraat tussen de St. Jorissteeg en de Olieslagersteeg, schuin tegenover het Klooster. Hij werkte met zijn zoon Pieter Kroese samen onder de naam J.P. Kroese & zn. Na 1775 stond de zaak alleen op naam van de zoon.

Lees meer Neem contact op