ZONNEWIJZER Butterfield AParis Ca. 1700 Frankrijk

Specials

M&R243

ZAKZONNEWIJZER MET FOEDRAAL
Gesigneerd: Butterfield AParis
Circa 1700
Frankrijk

Franse, horizontale zonnewijzer, bestaande uit een kompas (ter bepaling van het noorden) en een opklapbare driehoekige gnomon of schaduwgever. Het instrument is rijk gegraveerd. De gnomon heeft een verstelbare wijzer in de vorm van een vogel instelbaar op de breedtegraad van de plaats waar men de tijd wil weten. Op de grondplaat zijn diverse cijfersegmenten, met in het centrum staat de signering van de maker Butterfield AParis.

Op de achthoekige messing plaat zijn vier verschillende uuraanduidingen met zwarte Romeinse en Arabische cijfers rond het kompas gegraveerd voor het gebruik bij verschillende breedtegraden, namelijk 40, 45, 50 en 55. Het kompas is ook uitgerust met een speciale schaal om magnetische declinatie te bepalen. De zakzonnewijzer kon worden meegenomen op reis in het bijbehorend achthoekige foedraaltje, van binnen bekleed met groen fluweel, van buiten zwart haaienleer.

Afmetingen 5,5 x 6 cm.
Afmetingen foedraal 1,5 x 7,5 x 7,5 cm.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1970, blz. 103.
-Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, London, 2010, blz. 126.

Vergelijkbaar object in:
Tijd voor klokken, verhalen rond een verzameling, Walburg pers, blz. 74 en 75.

De maker
Butterfield was een bekende instrumentmaker, werkzaam in Parijs rond 1700. Hij werkte als ingenieur voor de koning en maakte wiskundige instrumenten en zonnewijzers. Hij stierf in 1724.

Lees meer Neem contact op