ZWITSERSE TAFELKLOK E. Gübelin Lucerne Ca. 1920

Pendules Specials Tafelklokken

M&R253

TAFELKLOK
Gesigneerd: E. Gübelin Lucerne
Circa 1920
Zwitserland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op Zwitsers ankergang met regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een gongstaaf slaat. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Op de achterplatine waar zich de 2 opwindstaven, de bediening van de reglage (retard – avance) en de wijzerverzetting bevinden zijn ook de 2 hamertjes en de gongstaaf voor het slagwerk geplaatst.

Wijzerplaat
De vierkante, geskeleteerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een rand voor de minuten aangegeven door streepjes en een kwartiers markering. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing.

Kast
De vierkante verguld messing kast uitgevoerd in ‘Andre Charles Boulle marqueterie stijl’ is belijmd met zwarte hoorn en ingelegd met fraai uitgezaagde messing ornamenten en een geskeletteerde wijzerplaat. Alle zijden van de kast zijn voorzien van gefacetteerd glazen waardoor alle ‘marqueterie’ versieringen prachtig zichtbaar zijn. Op de vaas aan de achterzijde is de klok gesigneerd E. Gübelin Lucerne. Om bij het uurwerk te kunnen kan men aan de achterzijde het deurtje wat naar beneden scharniert openen. Het gehele kastje staat op 4 geprofileerde bolpootjes.
Gangduur: 1 week

Hoogte: 11 cm.
Breedte: 11 cm.
Diepte: 11 cm.

Literatuur:
– J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 197.

De maker E. Gübelin:
In 1854 opende Mauritz Breitschmid een horlogewinkel aan de Pfistergasse in Luzern. Een paar jaar later, in 1861, werd Eduard Jakob Gübelin geboren in Oost-Zwitserland. Hij verhuisde vervolgens naar Luzern en ging in de leer bij horlogemaker Mauritz Breitschmid. In 1886 trouwde Eduard Jakob Gübelin met Bertha Sophia Breitschmid, de dochter van zijn oude leermeester. In hetzelfde jaar veranderde er in het leven van de jonge horlogemaker ook nog dat hij en zijn schoonvader zakelijke partners werden. Samen runden ze het groeiende bedrijf.

Lees meer Neem contact op