Amsterdammertje Nicolaas Weylandt Amsterdam Ca. 1730 Holland

M&R150

WANDKLOK “AMSTERDAMMERTJE”
Gesigneerd: Nicolaas Weylandt Amsterdam
Circa 1730
Holland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger. Het zaagslagwerk slaat de hele en halve uren voluit op twee verschillende bellen, het zgn. ‘Dutch Striking’. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden aangedreven door gewichten.

Wijzerplaat
De vierkante messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduidingen en Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding. Tussen de Romeinse cijfers in zijn versieringen aangebracht voor de halfuursaanduiding. Op de onderzijde van de cijferring tussen de 35 en de 25 is de signatuur Nicolaas Weylandt Amsterdam gegraveerd. In het gematteerde en gegraveerde centrum van de wijzerplaat wordt boven de VI de dag van de week aangegeven met de bijbehorende godheid. Onder de XII is het slingervenster aangebracht en de slingerverklikker is vervaardigd van verguld messing en is versierd met een gegraveerd zonnetje. Onder het slingervenster wordt de datum aangegeven. In de hoeken zijn reliëfgegoten en vergulde messing hoekorna¬menten gemonteerd die de vier jaargetijden uitbeelden. De blauwstalen uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd. Achter de wijzers is de verzilverde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van Arabische uurcijfers.

Kast
De eikenhouten kast is gefineerd met noten- en wortelnotenhout. Aan weerszijden van het uurwerk is een rechthoekig ajourgezaagd klankgat aangebracht. De kast wordt bekroond door drie knoppen.

Gangduur ca. 1 dag

Hoogte 75 cm.
Breedte 35 cm.
Diepte 18 cm.

Literatuur:
Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 141.

Weylant.
Nicolaas Weylant, Werlandt, Weylandt of Weybrandt werkte rond 1720 in Amsterdam. Van 1742 tot 8 mei 1756 was zijn zaak gevestigd aan de Nieuwendijk bij de Haarlemmersluis. Op 31 mei 1756 werden zijn nagelaten bezittingen publiekelijk verkocht.

Read more Contact us