L XVI PENDULE Rouvière A Paris Ca. 1785

Pendules

M&R92

L XVI PENDULE
Gesigneerd: Rouvière A Paris
Circa 1785
Frankrijk

Uurwerk
Pendule met messing platine-uurwerk, ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit slaat en de halve uren eenmaal een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwarte Arabische cijfers voor de uuraanduiding, zwarte Arabische cijfers voor de kwartieraanduiding, blauwe ruitjes voor de vijf-minutenaanduiding en minutenpuntjes. De opwindgaten zijn symmetrisch geplaatst bij de 4 en de 8. De signatuur Rouvière A Paris is met blauw email boven de 6 aangebracht. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van vuurverguld messing. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, gevat in een vuurverguld gegoten messing lunet.

Kast
Het ronde uurwerk van deze pendule wordt gedragen door een witmarmeren plateau dat opgesierd wordt door parelrandjes. Het marmeren plateau rust op twee rechthoekige en twee ronde zuilen. De rechthoekige wit marmeren zuilen zijn aan de zijkant versierd met een marmeren krul waarop een messing gegoten vuurverguld vaasje met bloemen staat. Tevens zijn de zuilen opgesierd door een messing vuurverguld ornament in bloem- en bladmotief. De ronde zwartmarmeren zuilen zijn voorzien van een verguld basement en kapiteel. Om de zuilen slingert een vuurvergulde versiering in bladmotief. De slinger die tussen de zuilen hangt is vervaardigd van vuurverguld gegoten messing en stelt het hoofd van Apollo voor, omringd door zonnestralen. Op het plateau aan weerszijden van het uurwerk staan een wit- en een zwartmarmeren vaas, voorzien van een messing vuurvergulde voet en boeket. Het uurwerk wordt bekroond door een messing vuurvergulde vaas met bloemen en een guirlande. De zuilen staan op een marmeren voet die aan de rand is versierd met een vergulde parelrand. De marmeren voet heeft aan de voorzijde uitsparingen die worden opgesierd door gegoten messing vergulde ornamenten. Het geheel staat op zes messing vuurvergulde geprofileerde pootjes

Loopduur  8 dagen
Hoogte   50 cm
Breedte  36 cm
Diepte    10 cm
Literatuur

Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 577.

Rouvière:
Jean-Louis Rouvière, Parijs, werd meester in 1781. Hij was gevestigd aan de Rue de Rohan ca. 1783. Van 1789 to 1806 werkte hij aan de Rue de Petit Lion St. Saveur.

Lees meer Neem contact op